N-VA-voorstel dat minderjarigen verbiedt tabak te kopen goedgekeurd

Door An Capoen op 25 april 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Roken, Minderjarigen, Verandering

“Hoe jonger jongeren beginnen met het roken, hoe groter de kans dat zij een verslaving ontwikkelen.” Kamerlid An Capoen reageert tevreden op de goedkeuring in de Kamer van een wetsvoorstel dat de leeftijdsgrens om tabaksproducten te kunnen kopen optrekt van 16 naar 18 jaar. “Een goede zaak om de gezondheid van onze jongeren beter te beschermen”, benadrukt An Capoen.

Leeftijdsgrens optrekken

België is een van de weinige landen waar minderjarigen nog tabak kunnen kopen. Naast België bestaat in de Europese Unie enkel nog in enkele Oostenrijkse deelstaten de mogelijk om vanaf de leeftijd van 16 jaar tabaksproducten aan te schaffen. De N-VA diende daarom een wetsvoorstel in om ook in België deze leeftijdsgrens op te trekken van 16 naar 18 jaar. “Hoe jonger jongeren beginnen met het roken, hoe groter de kans dat zij een verslaving ontwikkelen”, zegt Kamerlid An Capoen, die ook dokter is.

Jongeren beter beschermen

“Vandaag kunnen jongeren nog veel te makkelijk sigaretten kopen. Uit de laatste VAD-leerlingenbevraging blijkt dat maar liefst 8 op de 10 jongeren tussen de leeftijd van 16 en 18 jaar zegt zeer gemakkelijk aan tabak te kunnen geraken. Bij de jongeren onder de 16 jaar is dit nog maar 4 op de 10. Net als de Hoge Gezondheidsraad, stellen wij dan ook een verhoging van deze leeftijdsgrens voor. Op die manier kunnen we de gezondheid van onze jongeren beter beschermen en verslavingen voorkomen”, legt An Capoen uit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is