Rechterlijke macht ontloopt verantwoordelijkheid

Met hun actie klagen de Franstalige jeugdrechters personeelstekort aan. Onverantwoord, vindt Van Vaerenbergh. “Op kap van minderjarigen actie voeren, is jeugdrechters onwaardig. Door op deze manier druk te zetten, ontloopt de rechterlijke macht haar verantwoordelijkheid. Ook de veiligheid van de samenleving moet verzekerd worden.”

Nieuwe rellen niet ondenkbaar

Bij de recente rellen in Brussel bleken 14 van 22 opgepakten minderjarig. “Het is niet ondenkbaar dat er opnieuw rellen zouden uitbreken, waarbij de relschoppers zich vaak ook tegen de politie keren. Dan kan je het toch niet maken dat minderjarige daders niet van de straat kunnen geplukt worden. Als signaal van straffeloosheid kan dat tellen.” 

Begrip voor verzuchtingen, maar niet voor manier waarop

Kristien Van Vaerenbergh heeft op zich begrip voor de verzuchtingen van de jeugdrechters. “Zij moeten werken in moeilijke omstandigheden. Ik roep minister Geens op een oplossing te bieden voor het personeelstekort. Maar ik veroordeel tegelijkertijd de manier waarop de Franstalige jeugdrechters trachten hun doel te bereiken. Zomaar minderjarige verdachten vrij laten is totaal onverantwoord en een rechtsstaat onwaardig.”