De antiracismeconferentie herdenkt de twintigste verjaardag van het World Conference Against Racism (WCAR) in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001. Die conferentie, en haar opvolgmomenten doorheen de jaren, baadde volgens de N-VA echter in een sfeer van rauwe Jodenhaat en antisemitisme.

Ook bondgenoten zoals Duitsland, Nederland en de VS blijven thuis

De N-VA is niet de enige die daar zo over denkt, weet Kamerlid Freilich. “Tientallen Westerse landen hebben al aangegeven niet te zullen deelnemen aan deze conferentie die eerder ‘voor’ racisme is in plaats van ertegen. België is zo een eiland geworden in onze regio te midden van onze buurlanden Duitsland, Nederland, het VK en Frankrijk die allen expliciet hebben aangegeven de conferentie te zullen boycotten. Buiten Europa hebben ook onze belangrijkste bondgenoten, waaronder de VS, Canada en Australië al hetzelfde gedaan. Waar wacht deze regering nog op? Enerzijds seksisme, racisme en genderproblematiek aankaarten en anderzijds antisemitisme oogluikend vrij spel geven. Linkse wokers kunnen dat blijkbaar.”

Antisemitisch haatfestijn door Arabische landen en extreemlinkse ngo’s

De zogenaamde ‘Durban conferenties’ werden gekaapt door Arabische landen en extreemlinkse ngo’s en ontaardden zo in een haatfestijn tegen Joden en Israël. Antisemitische pamfletten waren veelvuldig te zien. Geschriften zoals de ‘Protocollen van de wijzen van Sion’, die ook door de nazi’s werden gebruikt, werden uitgedeeld. Het streven naar zelfbeschikking voor Joden werd gelijkgesteld met racisme, antisemitische stereotypen over Joden die de media controleren, macht en geld vergaren op de kap van de armen mochten niet ontbreken en tot slot werden Joodse deelnemers aan het congres fysiek belaagd.

Wegblijven is enige juiste beslissing

Volgens Bart De Wever is wegblijven de enige juiste beslissing. “We moeten, net zoals tal van onze bondgenoten, een krachtig signaal uitsturen dat we het niet zullen pikken wanneer de VN gekaapt wordt door extremistische ideologieën om Jodenhaat te propageren.” Michael Freilich stelde begin juni al vragen over de kwestie minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès (MR), maar die heeft tot op vandaag niet geantwoord.