In 2020 vierde het rijbewijs met punten haar 30ste verjaardag. In theorie althans, want aan de wet die de invoering van dit rijbewijs mogelijk maakte, werd nooit uitvoering gegeven, vooral wegens onwil langs Franstalige kant. Nochtans wezen diverse studies al op de positieve impact op de verkeersveiligheid. Zeker op korte termijn valt een daling van het aantal verkeersslachtoffers te verwachten. En dat mag ook wel. Ondanks de inspanningen van de verschillende overheden laten nog steeds te veel mensen het leven in het verkeer.

N-VA al jaren vragende partij

CD&V komt nu met een wetsvoorstel om het rijbewijs met punten eindelijk te activeren. Dat kan dan ook rekenen op de steun van de N-VA. Wouter Raskin: “Wij pleiten al jaren voor de invoering van het rijbewijs met punten. Uit onderzoek van Vias blijkt immers dat bij een derde van de verkeersongevallen in ons land een recidivist betrokken is. Helaas blijft bevoegd minister Gilkinet doof voor onze herhaaldelijke oproepen. Het doet mij plezier dat andere meerderheidspartijen nu wél duidelijk werk willen maken van dat puntenrijbewijs.”

Geen politieke spelletjes

Ondanks de ruime steun hoopt Raskin dat het voorstel niet hetzelfde lot beschoren zal zijn als het recente wetsvoorstel van Vooruit dat een wettelijk kader wil invoeren voor e-steps. “Hoewel dat voorstel zowel bij meerderheid als oppositie steun vond, werd het op de lange baan geschoven omdat minister Gilkinet de pluim op zijn eigen hoed wil steken. Dat er over zo’n belangrijk onderwerp als verkeersveiligheid politieke spelletjes worden gespeeld, begrijp ik echt niet. Ik hoop dan ook dat we een dergelijk scenario voor het rijbewijs met punten kunnen vermijden.”