Monarchie moet moderner en democratischer

Door Hendrik Vuye, Veerle Wouters op 13 april 2016, over deze onderwerpen: Monarchie, Democratie
Monarchie moet moderner en democratischer

N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stelden vandaag ‘De Maat van de Monarchie’ voor. In dit boek onderzoeken de voorzitters van het studiecentrum Objectief V de macht en de middelen van het Belgische vorstenhuis. Hoewel beide overtuigde republikeinen blijven, komen Vuye en Wouters in de tussentijd met 25 concrete aanbevelingen voor een moderner, democratischer koningschap.

“We hebben het statuut van de koning en zijn bevoegdheden bekeken en ontdekten zo heel wat pijnpunten”, zegt Veerle Wouters. “In Nederland komt de koning al niet meer tussen in de regeringsvorming”, vult Hendrik Vuye aan. “En op dit ogenblik woedt er daar een debat over zijn fiscaal statuut. Maar in België rust op dat soort zaken nog een taboe.”

Onder meer het gebrek aan transparantie over de besteding van de koninklijke dotatie – 11,5 miljoen euro per jaar – komt aan bod in het boek. Vuye en Wouters pleiten voor een parlementair debat hierover, zoals in Nederland al het geval is. Dat de wetgeving over de koning sinds 1831 amper is aangepast, is een ander belangrijk werkpunt als we de monarchie de 21ste eeuw willen binnenloodsen.

De Maat van de Monarchie verscheen bij Uitgeverij Vrijdag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is