Molenbeekse rellen vragen om krachtdadig snelrecht

Door Kristien Van Vaerenbergh op 2 januari 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Justitie, Wonen en werken in Brussel
Molenbeek

“Het is belangrijk dat justitie nu snel handelt. Dit soort vergrijpen moet absoluut veroordeeld worden.” Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh wil een krachtig signaal na de nieuwjaarsrellen in Molenbeek. Daarbij werden winkels geplunderd en voertuigen in brand gestoken. Bovendien kregen de hulpdiensten tegenwerking toen ze wilden tussenkomen. “In dergelijke zaken, waar daders ter plekke gevat worden, moeten daders veel sneller berecht worden. Snelrecht is noodzakelijk voor een geïntegreerd lik-op-stukbeleid van politie en justitie. Om een gevoel van straffeloosheid te vermijden moeten we kordaat optreden”, zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Geweld tegen hulpdiensten

Kamerlid Van Vaerenbergh heeft een wetsvoorstel klaar voor een echte snelrechtprocedure. Daarnaast roept ze op om het verplichte opsporingsonderzoek bij geweld tegen agenten uit te breiden naar geweld tegen alle hulpdiensten. “De brandweer in Molenbeek deelde die nacht ook mee in de klappen en dat is verwerpelijk”, meent ze.

Voldoende bestraffen

Tot slot dienen ook de uitgesproken straffen voldoende zwaar en afschrikwekkend te zijn. “Wanneer het kort en klein slaan van winkels, plunderen en het in brand steken van wagens slechts bestraft wordt met enkel werkstraffen, zoals in het verleden al eens het geval was, dan is dit een signaal dat Brusselse bendes en relschoppers alleszins niet op betere gedachten zal brengen”, besluit Kristien Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is