Minister Weyts pleit voor strengst mogelijke importregel voor jonge pups

Door Ben Weyts op 14 december 2014, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Verandering
Minister Weyts pleit voor strengst mogelijke importregel voor jonge pups

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil paal en perk stellen aan de wantoestanden in de broodfok, waarbij piepjonge en zieke pups vanuit het buitenland geïmporteerd worden. Weyts gaat de nieuwe Europese regelgeving voor hondsdolheid daarom zo streng mogelijk interpreteren. Pups mogen pas het land in als ze minstens 15 weken oud zijn en ingeënt werden. “Alleen zo kunnen we waken over de gezondheid en de socialisatie van de pups”, verklaart de minister. De nieuwe regelgeving zal ook gelden voor katten en fretten.

“We kunnen niet dulden dat jonge dieren vroegtijdig bij hun moeder worden weggehaald. Dat leidt enkel tot veel leed bij dier en mens”, aldus Weyts. Zoals gevraagd door Vlaanderen, heeft ook de federale regering besloten om geen uitzondering toe te staan op die Europese regelgeving.

Tijd voor een inhaalbeweging
Dierenwelzijn is voor het eerst een volwaardige Vlaamse bevoegdheid en bevoegd minister Ben Weyts wil die kans aangrijpen om aansluiting te zoeken bij de Europese koplopers: Nederland, Duitsland en Denemarken. Zij staan op het punt om een samenwerkingsakkoord rond Dierenwelzijn af te sluiten en reiken de hand naar andere Europese landen. “We moeten die uitgestoken hand grijpen”, zegt Weyts. “We kunnen niet achterblijven.” Vlaanderen kan via Europese samenwerking het Dierenwelzijnsbeleid verder ontwikkelen, de regelgeving verder verfijnen en de kennisontwikkeling bespoedigen. De federale regering deelt dat standpunt en zal dat ook zo vertolken op het Europese niveau.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is