Minister Homans wil meer zonnepanelen op sociale woningen

Door Liesbeth Homans op 8 februari 2019, over deze onderwerpen: Huren, Sociale woningen, Energiebeleid
zonnepanelen

“Investeren in zonnepanelen vergt nog altijd een serieuze financiële inspanning, ook voor de sociale huisvestingsmaatschappijen. Binnenkort wordt het echter mogelijk om een deel van deze investeringskost te recupereren.” Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans gaat sociale huisvestingsmaatschappijen stimuleren om meer zonnepanelen te plaatsen op de daken van sociale woningen. “De investeringen in zonnepanelen renderen, gezien de massale investeringen van de afgelopen jaren in de bouw en renovatie van sociale woningen. Bovendien is het voordelig voor de sociale huurders, want zij krijgen hierdoor een lagere energiefactuur”, zegt Liesbeth Homans.

Energiecorrectie

Het besluit dat vandaag werd goedgekeurd, laat de sociale huisvestingsmaatschappijen toe om een vorm van energiecorrectie te verrekenen wanneer zij zonnepanelen plaatsten op de daken van sociale woningen. Op die manier recupereren sociale huisvestingsmaatschappijen een deel van de investeringskost. De vergoeding die wordt gevraagd aan de sociaal huurder mag in geen geval hoger zijn dan de kostprijs van de installatie voor hernieuwbare energie, maar ook niet hoger dan de energiekosten die de huurder uitspaart.

Voordelen voor alle partijen

“Deze regeling levert voordelen op voor alle partijen. Sociale huisvestingsmaatschappijen recupereren een deel van hun investeringskost en worden zo gestimuleerd om meer zonnepanelen te plaatsen, de sociale huurder krijgt een lagere energiefactuur en doordat er meer hernieuwbare energie wordt geproduceerd, levert dat ook winst op voor ons klimaat”, legt Liesbeth Homans uit.

Uitbreiden en renoveren

Minister Homans investeerde deze legislatuur een recordbedrag in sociale woningen, in totaal al 3,86 miljard euro. Voor 2019 voorziet ze opnieuw een budget van 833 miljoen euro. “Het is belangrijk dat we niet alleen het aanbod uitbreiden, maar dat we ook inzetten op de renovatie van bestaande sociale woningen. Op die manier komen er niet alleen sociale woningen bij, maar verbeteren we ook de woonkwaliteit én spelen we in op de vaak al te hoge energiekosten”, besluit Liesbeth Homans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is