Minister Homans lanceert nieuwe renovatiepremie: "Efficiënt, doelgericht renoveren ondersteunen"

Door Liesbeth Homans op 3 juli 2015, over deze onderwerpen: Een huis kopen, Huren
Minister Homans lanceert nieuwe renovatiepremie: "Efficiënt, doelgericht renoveren ondersteunen"

Het Vlaamse woonpatrimonium is verouderd en kent heel wat renovatienoden. “Met de lancering van een nieuwe renovatiepremie willen we de woonkwaliteit in Vlaanderen gericht optrekken”, zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Daarbij blijft iedereen recht hebben op een maximale premie van 10.000 euro. “Van een besparing is dus geen sprake”, aldus Homans.

De nieuwe renovatiepremie blijft een premie en wordt niet gefiscaliseerd. “Ik heb vanaf het begin gezegd dat iedereen, net als bij de oude premie, recht moet hebben op een tegemoetkoming van maximaal 10.000 euro. Fiscalisering gaf die garantie niet: mensen die geen belastingen betalen, zouden de premie dan niet kunnen krijgen”, verduidelijkt Homans.

Kwaliteitsvol en efficiënt renoveren

De Vlaamse renovatiepremie kent voortaan vier in plaats van zes categorieën van werken die voor een tegemoetkoming in aanmerking komen. Per categorie kan je een premie bekomen van maximaal 2.500 euro of 20 procent van de in aanmerking te nemen facturen. “Zo zorgen we ervoor dat wie renoveert, inzet op de verschillende renovatienoden - dak, schrijnwerk, muren, elektrische en sanitaire installaties - waardoor de algemene woonkwaliteit er sterk op vooruitgaat”, stelt Homans.

Wie als eigenaar-bewoner een inkomen heeft van minder dan 29.000 euro, heeft recht op een hogere premie per categorie, uiteraard steeds met een maximale totaalpremie van 10.000 euro. “Het is immers voor mij van groot belang dat ook eigenaars met een beperkt inkomen kwaliteitsvol kunnen renoveren”, aldus de minister.

De premie moet voortaan in twee keer worden aangevraagd. Tussen de twee aanvragen moet er minstens een jaar en maximaal twee jaar liggen. De woning moet ten minste 25 jaar oud zijn.

Sociaal huren stimuleren

De nieuwe renovatiepremie biedt ook een extra stimulans en steun aan eigenaars die hun eigendom aan een Sociaal Verhuurkantoor (SVK) willen verhuren. “Wie dat voor minstens negen jaar wil doen, kan de premie in één keer aanvragen voor de vier categorieën samen. Bovendien gelden er geen inkomensgrenzen of eigendomsvoorwaarden. Zo zorgen we ervoor dat meer eigenaars kwaliteitsvolle woningen aan een betaalbare prijs op de huurmarkt brengen”, besluit minister Homans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is