Minister Diependaele lanceert campagne over woningkwaliteit

Door Matthias Diependaele op 15 februari 2021, over deze onderwerpen: Een huis kopen, Huren, Veiligheid
Matthias Diependaele

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele lanceerde maandag de Woningkwaliteitswijzer, samen met de tweede campagnegolf over woningkwaliteit. “Met de online tool willen we op een laagdrempelige manier de kwaliteit van alle woningen in Vlaanderen verbeteren door te informeren, sensibiliseren en ten slotte te stimuleren om kleine of grotere ingrepen aan woningen waar nodig uit te voeren”, laat minister Diependaele weten.

Iedereen heeft recht op een veilige en gezonde woning met een minimum aan comfort. Elke woning in Vlaanderen moet daarom voldoen aan een aantal woningkwaliteitsnormen. Hoewel uit onderzoek blijkt dat de woningkwaliteit er de voorbije jaren op vooruitging, zijn er toch nog heel wat woningen in Vlaanderen die niet aan die kwaliteitsnormen voldoen. Om ook die laatste woningen in orde te krijgen, lanceert de minister deze campagne over woningkwaliteit.

Minimale normen

De woningkwaliteitsnormen zijn minimale normen en het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat elke woning eraan voldoet. Het gaat immers vooral over essentiële zaken zoals stabiliteit, brandveiligheid, veiligheid van de technische installaties en voldoende verluchting en verlichting. Woningcontroleurs van de gemeenten en van het agentschap Wonen-Vlaanderen controleren of woningen voldoen aan de woningkwaliteitsnormen. Is een woning niet in orde, kunnen er sancties volgen.

Sensibiliseringscampagne

Uit de controles blijkt regelmatig dat verhuurders en bewoners de woningkwaliteitsnormen niet goed kennen of zich onvoldoende bewust zijn van de ernst van bepaalde problemen. Daar wil minister Diependaele met een grootschalige sensibiliseringscampagne verandering in brengen. “We willen dat iedereen weet dat er woningkwaliteitsnormen bestaan en dat het belangrijk is om ze te volgen. De succesvolle campagnes van vorig jaar over de woningkwaliteitsnormen, het belang van rookmelders en de preventie van CO-vergiftiging tonen aan dat brede sensibilisering werkt”, aldus minister Diependaele.

Woningkwaliteitswijzer

Dankzij de nieuwe Woningkwaliteitswijzer kunt u nu ook zelf alle aandachtspunten van uw woning overlopen en ontdekken wat u er als eigenaar of huurder aan kan doen. De Woningkwaliteitswijzer is rechtstreeks toegankelijk via www.vlaanderen.be/woningkwaliteitswijzer en voor eigenaars ook via de Woningpas, een gratis digitaal paspoort dat alle informatie over uw huis samenbrengt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is