Huurmarkt goed voorbereiden

Door de lockdown ging de private en sociale huurmarkt noodgedwongen on hold. Ook na de aangekondigde exitstrategie blijft het koffiedik kijken voor de huurmarkt. Minister Diependaele bleef niet de pakken zitten. Samen met Verenigde Eigenaars, CIB, Huurdersplatform en FedNot stelde hij proactief een draaiboek op om de heropstart van de private en sociale huurmarkt zo vlot mogelijk te laten verlopen. “Ik wil de huurmarkt zo goed mogelijk voorbereiden. Naast de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zoals mondmaskers en social distance, zijn er nog heel wat praktische aspecten waarmee we rekening moeten houden.”

Voor aanvang van de huur

De verhuurmarkt kan de verschillende stappen in het verhuurproces opnieuw opstarten. Gedurende een overgangsfase zal de markt nog strenge beschermings- en voorzorgsmaatregelen moeten respecteren. “In de kantoren van professionele verhuurders, vastgoedmakelaars en sociale verhuurders voorzien we bijkomende maatregelen.”

Zo kunnen de kantoren enkel op afspraak werken, mag er maximaal één bezoeker per 10 vierkante meter aanwezig zijn, moet er ontsmettingsgel aanwezig zijn, een plexischerm moet nauwer contact dan 1,5 meter veilig maken, de ondertekening van huurcontracten gebeurt het liefst digitaal en sleutels worden ontsmet vooraleer ze worden overhandigd.”

Ook voor de plaatsbezoeken voorziet het draaiboek enkele richtlijnen: de ruimten worden voldoende verlucht voor en tijdens het plaatsbezoek, het plaatsbezoek wordt beperkt tot maximaal twee personen en eventueel de vastgoedmakelaar. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Verhuizen kan, maar daar heeft minister Diependaele nog enkele vragen voor de Nationale Veiligheidsraad. Mag een vriend helpen verhuizen?  “Ik hoop dat de Nationale Veiligheidsraad hier snel duidelijkheid schept.”

Tijdens de huur

Zodra de federale maatregelen versoepeld worden, zullen bepaalde vakmensen opnieuw kunnen opstarten, maar zullen ook hun leveranciers terug moeten opstarten. De klemtoon zal dus op dringende herstellingen liggen.

Na de coronacrisis kunnen bepaalde tijdelijk werklozen door economische malaise definitief werkloos worden. Ook dat zet druk op de betaalbaarheid van de huur. “Het is daarom belangrijk dat huurders en verhuurders zich flexibel blijven opstellen en constructief naar oplossingen zoeken. Huurders die blijvend met een verlaging van hun inkomsten geconfronteerd worden, kunnen steeds het OCMW van hun gemeente contacteren. Desgevallend kan via het OCMW het Fonds ter Bestrijding van de Uithuiszettingen ingezet worden.”

Wat het gebruik van de liften betreft, raadt het draaiboek de trap aan. “Bij een zeer smalle trap kan gewerkt worden met voorrangsregels om te bepalen wie eerst naar boven of beneden mag komen. De lift mag niet worden gebruikt door meerdere mede-eigenaars tegelijk. Alleen personen die deel uitmaken van hetzelfde gezin, nemen samen de lift. Raak de bedieningsknoppen aan met handschoenen of met andere bescherming.”

Sociale huur

Sociale verhuurders kunnen opnieuw woningen toewijzen aan kandidaat-huurders op de wachtlijst. Indien de kandidaat-huurder de aangeboden of een vergelijkbare woning niet kan bezichtigen omwille van een reden die in rechtstreeks verband staat met de coronacrisis, wordt de weigering om het aanbod te aanvaarden niet beschouwd als een ongegronde weigering.

Studenten

Zodra er opnieuw meer verplaatsingen toegestaan zijn, kunnen studenten opnieuw naar hun studentenverblijf gaan. Bij buitenlandse studenten zal een specifieke problematiek ontstaan: buitenlandse studenten zijn vaak naar hun thuisland teruggekeerd omwille van de coronacrisis. In bepaalde gevallen zullen zij op het einde van de huurovereenkomst niet kunnen terugkeren naar Vlaanderen en daardoor niet aan hun teruggaveverplichting kunnen voldoen.

“Voor de verhuurder is het wel belangrijk dat het studentenverblijf ontruimd is op het ogenblik dat het nieuwe academiejaar start. Omwille van de uitzonderlijke omstandigheden krijgen verhuurders daarom de mogelijkheid om het studentenverblijf zelf te ontruimen indien de student op het einde van de huurovereenkomst het goed niet teruggeeft. Het draaiboek voorziet wel enkele voorwaarden om misbruik tegen te gaan”, licht minister Diependaele toe.

Vorige maatregelen

Uithuiszettingen in huurzaken blijven opgeschort tot en met 17 juli 2020. Voorlopig wordt deze niet verlengd, maar we gaan wel in overleg met de betrokkenen of we deze maatregel gefaseerd kunnen loslaten. Ook water, gas en elektriciteit kunnen tot dan niet afgesloten worden.

Vragen voor de Veiligheidsraad

Minister Matthias Diependaele heeft ook nog enkele vragen voor de Nationale Veiligheidsraad:

  1. Kunnen vanuit de Nationale Veiligheidsraad gelijkaardige maatregelen en instructies uitgevaardigd worden voor de (private) koopmarkt?
  2. Kunnen verhuizingen mits de algemene voorzorgsmaatregelen gerespecteerd worden? Mogen verhuisfirma’s actief zijn? Mogen vrienden helpen?
  3. Zijn er bepaalde attesten nodig voor de verplaatsingen?
  4. Er zijn duidelijke richtlijnen nodig welke werken aan bewoonde woningen toegelaten zijn en vanaf wanneer.
  5. Kunnen complexen voor studentenhuisvesting opnieuw gebruikt worden?