Minderheidsregering minacht parlement en kiezer

Door Peter De Roover op 17 mei 2019, over deze onderwerpen: Democratie
Peter De Roover

De minderheidsrestregering keurde vrijdagochtend een lijst goed met grondwetsartikels die in de volgende legislatuur herzien kunnen worden. Van de gemeenschappelijke lijst van Kamer en Senaat schrapte ze niet minder dan 36 artikels zodat er ‘geen risico op communautaire en institutionele blokkeringen’ is. “Het is hallucinant hoe sterk de minderheidsregering ingaat tegen de volksvertegenwoordigers, zelfs van de eigen partijen”, zegt fractievoorzitter Peter De Roover.

“Het roept ernstige politiek-deontologische vragen op dat een regering in lopende zaken meerderheden in Kamer en Senaat nog kan blokkeren”, vindt De Roover. “Er worden immers voor een duur van vijf jaar een heel aantal hervormingen tegengehouden.”

Premier Michel gaf aan dat de regering zich baseerde op de lijst van 2014, die nog was goedgekeurd door de regering-Di Rupo. “Men hecht dus meer belang aan een meerderheid na de verkiezingen van 2010 dan aan de kamers die werden verkozen in 2014. Bovendien kan de kiezer zich in 2019 niet meer voluit uitspreken over een aantal belangrijke thema’s. Onbegrijpelijk dat CD&V- en Open Vld-ministers daarin zijn meegegaan”, aldus De Roover.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is