Kamerlid Freilich kreeg de informatie over het cyberlek bij Defensie van ethische hackers. In de Kamer confronteerde hij premier Alexander De Croo (OpenVLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) met de informatie. “Vandaag staat de server offline, gelukkig ook. Maar als ik van u hoor dat er geen penetratie was in andere netwerken van de overheid, dan vertel ik u vandaag dat deze informatie onjuist is.”

Eenheid van commando

Voor Freilich is het duidelijk dat de regering in haar cyberstrategie eenheid van commando mist. “Ga naar één vakminister, die de tijd heeft om het probleem van cybersecurity over alle departementen heen te concretiseren. Nu zit cyber versnipperd over zes verschillende ministeries, en dat werkt niet. Zeker in tijden van crisis hebben we eenheid van commando nodig.”

Landen met offensieve cyberstrategie bij naam noemen

Vorige week nam de regering een resolutie over die Michael Freilich eerder had ingediend in de Kamer om statelijke actoren achter cyberaanvallen bij naam te vernoemen. “Ik ben verheugd dat de regering mijn resolutie volgt. Want onder het principe van ‘naming and shaming’ met bijhorende straffen kunnen we landen met een offensieve cyberstrategie ook sancties opleggen, en dat is nodig of men zal ons blijven aanvallen.”