“Wat ik daar aantrof, tart werkelijk alle verbeelding: marktplaatsen die zowat alles wat illegaal is, te koop bieden als ware het groenten en fruit. Te beginnen met drugs in alle vormen, geuren en kleuren maar tevens wapens, nepgeld, gestolen goederen en paspoorten. Of wat te denken van geregistreerde simkaarten, toegangspasjes tot postdepots, gehackte bankrekeningen en zelfs mensenhandel”, zegt Freilich.

Mensen op bestelling in elkaar laten slaan

Naast deze goederen worden er ook diensten aangeboden waaronder mensen intimideren of in mekaar slaan of zelfs wagens in de fik zetten, ontdekte Freilich. “Je kan het niet zo gek of illegaal bedenken en het is maar een klik verwijderd via de smartphone. Mensen kunnen ook vragen stellen, zoals, ik ben op zoek naar… (en die drie puntjes kan je naar believen zelf invullen).”

Open en bloot

Vooral het feit dat dat allemaal zo open en bloot wordt aangeboden maakt Freilich enorm bezorgd. “Dit kan alleen maar betekenen dat de gebruikers van Telegram helemaal niet bezorgd zijn om geïdentificeerd te worden. Dit lijkt wel op een digitale no-go zone voor de politie, een wilde Far West waar alles kan. Ik vind zoiets stuitend en onaanvaardbaar. Om die reden heb ik verschillende vragen ingediend voor de minister van Binnenlandse Zaken.”

Vragen aan de minister

Kamerlid Freilich wil weten of haar kabinet en de politie überhaupt weet hebben van deze problematiek en hoeveel politiemensen zich hier specifiek mee bezig houden. “Ook wil ik horen of de overheid al contact heeft opgenomen met het bedrijf Telegram met de expliciete vraag om deze chatgroepen af te sluiten. Tot slot verwacht ik dat onze overheid bij Apple en Google aanklopt om de verwijdering van Telegram uit de app-stores te eisen indien het bedrijf geen gehoor geeft aan deze oproep.”