Met dank aan Theo: recordaantal vluchtelingen verliest erkenning na vakantie in ‘onveilig’ thuisland

Door Theo Francken op 19 augustus 2019, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Verandering
Theo Francken

In 2018 werd van 217 vluchtelingen de beschermingsstatus ingetrokken. Dat is een record. Het gaat om vluchtelingen die als een gevaar voor de samenleving worden gezien of die terugreisden naar hun land van herkomst. De stijging is te danken aan het kordate beleid van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Strenger voor veroordeelde criminelen

In 2017 keurde het parlement de verstrengde vreemdelingenwet van Theo Francken goed. De wet laat toe om vreemdelingen sneller het land uit te zetten wanneer ze veroordeeld zijn voor een zwaar misdrijf. Zij worden dan beschouwd als een gevaar voor de samenleving.

Op vakantie in ‘onveilig’ thuisland

Wat de ‘vakantiegangers’ betreft: Theo Francken sloot akkoorden af met Nederland en Duitsland om informatie uit te wisselen over vluchtelingen die via hun luchthavens naar hun thuisland terugreisden. Terugreizen naar het land van herkomst is in tegenspraak met de erkenning als Vluchteling Een persoon die zijn land van herkomst heeft verlaten omdat zijn leven of persoonlijke veiligheid in gevaar is. De juridische definitie van een vluchteling volgens de Conventie van Genève vind je hier. vluchteling , die net wordt toegekend omdat de thuisregio onveilig is.

Vier keer meer intrekkingen

Op 20.000 erkenningen per jaar lijkt 217 intrekkingen niet veel. Maar in vergelijking met 2015, toen er 52 intrekkingen waren, gaat wel om een verviervoudiging.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is