Mensen met een huis in het buitenland hebben hier geen recht op een sociale woning

Door Zuhal Demir, Fons Duchateau op 18 april 2019, over deze onderwerpen: Sociale fraude, Sociale woningen
woning

“Als iemand in het buitenland een huis bezit, dan heeft die geen recht op een sociale woning. Dat gaat over rechtvaardigheid. Wij hebben een gigantische wachtlijst, waarop heel wat alleenstaande vrouwen, van mensen die wél recht hebben op een sociale woning.” Voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir wil ook in het buitenland kunnen controleren of iemand met een leefloon recht heeft op een sociale woning. Ze stelt voor om private ondernemingen in te schakelen in de landen van herkomst. “Vandaag de dag kunnen we dat controleren in België, maar niet in het buitenland. We willen de wetgeving daarrond wijzigen.”, zei Zuhal Demir in De Ochtend.

274 miljoen euro onterechte werkloosheidsuitkeringen

In het radiogesprek kaartte ze ook opnieuw de onterechte werkloosheidsuitkeringen aan. Zuhal Demir trok tien jaar geleden al aan de alarmbel, maar zag geen verbetering. “In 2009 was 170 miljoen euro betaald aan onterechte uitkeringen. Vandaag is die factuur opgelopen tot 274 miljoen. Dat zijn uitkeringen waar mensen geen recht op hebben.” De oorzaak zit in het uitbetalingssysteem, meent Demir. “In dit land zijn de vakbonden bevoegd voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen. Wij willen die versnippering vervangen door één centrale uitbetalingsinstelling”, zei Zuhal Demir.

Antwerps proefproject nationaal uitrollen

Antwerps schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau treedt Zuhal Demir bij. “In de stemtest zijn CD&V en alle andere linkse partijen voor strengere controle. Maar als ik de commentaren nu lees, was dat blijkbaar toch maar om electorale redenen. Voor de achterban die geen stemtesten invult, geldt een ander verhaal.”

"Samengevat luidt hun standpunt: 'Wij zijn voor strengere controle, maar alleen als het mag van de landen van herkomst'. Dat gaat nooit gebeuren. Zij gaan écht niet de kip met de gouden eieren slachten door Vlaams geld te weigeren. We moeten zelf initiatief nemen. Net als Nederland dat doet. Het proefproject dat ik in Antwerpen lanceerde, bewijst dat in 37 procent van de onderzochte dossiers, fraude in het spel is.”

Dat zijn we verplicht aan die duizenden op de wachtlijst voor een sociale woning en de belastingbetalers die solidair zijn met duizenden mensen die onterecht steun krijgen.

Controle is sociaal. Zo eenvoudig is het. Zuhal Demir en Fons Duchateau laten dit niet los.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is