Meerderheid blokkeert parlementair debat over corona-aanpak

Door Peter De Roover, Kathleen Depoorter, Wouter Raskin op 5 januari 2021, over deze onderwerpen: Democratie, Coronacrisis
Vraagteken omringd met virussen

"Het parlement heeft recht op antwoorden." Kamerfractievoorzitter Peter De Roover hekelt de ontransparantie bij de paars-groene meerderheid. Dinsdag hield die tot tweemaal toe tegen dat de regering verantwoording zou afleggen over het beheer van de coronacrisis. "Mijn fractie zal dat niet tolereren", zegt De Roover.

Vandenbroucke en zijn weddenschap over de vaccinaties

In de commissie Gezondheid wilde Kamerlid Kathleen Depoorter uitleg over de vaccinatiestrategie van minister Vandenbroucke. De meerderheid stemde tegen. De vraag van Depoorter was ingegeven door de valse start van de vaccinatiecampagne. Daar rijzen veel vragen over. Vandenbroucke was er zelf een weddenschap over aangegaan in de Zevende dag.

Gilkinet en de chaos op Zaventem

In de commissie Mobiliteit stemde de meerderheid een vraag van Kamerlid Wouter Raskin weg om minister Gilkinet te horen in de chaos die zondagavond was ontstaan in de luchthaven van Zaventem.

Recht op antwoorden

Het lijkt er op dat de regering het debat in het parlement ontloopt, meent Peter De Roover. "Het parlement heeft recht op antwoorden. Het is mij ondertussen héél duidelijk wat de nieuwe politieke cultuur van de regering-De Croo exact betekent. Complete ontransparantie, verantwoordelijkheid ontlopen en zo min mogelijk verantwoording afleggen aan het parlement. Mijn fractie zal dit niet tolereren."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is