Meer Waalse werkzoekenden naar Vlaanderen

Door Philippe Muyters op 18 april 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Verandering
Arbeider aan het werk

Steeds meer Waalse werkzoekenden vinden hun weg naar Vlaamse jobs. Vorig jaar gingen 22.415 Walen aan het werk in Vlaanderen. Dat is 33 procent meer dan in 2016. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters haalt daarmee vlot zijn eigen doelstelling om jaarlijks 2.500 werkzoekenden uit Wallonië aan een job in Vlaamse bedrijven te helpen.

Recordaantal vacatures

Toch blijft er letterlijk werk aan de winkel. Veel Vlaamse bedrijven dicht bij de Taalgrens De taalgrens tussen een Nederlandstalig en een Franstalig gebied werd definitief vastgelegd in de periode 1962-1963. Het arrondissement Brussel-Hoofdstad met 19 gemeenten werd officieel tweetalig. De taalgrens was geen Vlaamse uitvinding. De Franstaligen en zeker de socialisten ijverden al sinds het begin van de 20ste eeuw voor eentalige gebieden in België. Vandaag wensen de Vlamingen respect voor de taalgrens en de tweetaligheid van Brussel. taalgrens klagen dat ze geen personeel vinden. Vlaanderen telt een recordaantal van 260.000 vacatures, Wallonië zit met 200.000 werkzoekenden. De VDAB De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is een Vlaamse overheidsdienst die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenbrengt, bemiddelt voor werkzoekenden en hen naar werk begeleidt via een traject op maat. In het kader van de zesde staatshervorming werd ook de controle en sanctionering van werkzoekenden, een vroegere RVA-bevoegdheid, in 2016 een taak van de VDAB. De Waalse tegenhanger van de VDAB is Forem en de Brusselse Actiris. VDAB en het Waalse Forem gaan nauwer samenwerken om meer Waalse werkzoekenden naar Vlaanderen te krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is