Meer dan goednieuwsshow is Di Rupo niet

Door Ben Weyts op 3 december 2013, over deze onderwerpen: Economie, Staatsschuld, Federale begroting

"De goednieuwsshow van Elio Di Rupo is beschamend", zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. "In plaats van de problemen aan te pakken, schuift deze regering ze gewoon door."

Het begrotingstekort van 13 miljard is op drie jaar tijd met 3,4 miljard euro verminderd. Maar in 2016 moet België een begroting in evenwicht hebben. De resterende 10 miljard zal de volgende federale regering dus moeten saneren.

Bovendien schuift de regering-Di Rupo de factuur door naar de belastingbetaler en naar de volgende generaties, want de staatsschuld stijgt tot 105 procent. En dan is er nog de zesde staatshervorming. In 2019 kost die Vlaanderen 1,8 miljard euro. In 2030 al 4,6 miljard euro.

Weyts is dan ook streng: "De regering-Di Rupo geeft geen antwoorden op de crisis, maar neemt losse maatregelen, zonder visie. Het brugpensioen en de wachtuitkering krijgen gewoon een andere naam en op de hervorming van de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen zijn zoveel uitzonderingen, dat ze al op voorhand uitgehold zijn. Ondertussen blijven de faillissementen
en het aantal werklozen maar stijgen."

De regering-Di Rupo bespaart niet, geeft het geld sneller uit dan de economie kan groeien en laat de belastingen stijgen. Dat is een PS-recept voor rampspoed. De N-VA wil al wie werkt, spaart en onderneemt belonen voor hun inzet. De keuze in 2014 is dan ook duidelijk: Di Rupo II of de N-VA.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is