Gekweekt in slechte omstandigheden

In 2019 werden 19.635 honden en 1.357 katten ingevoerd in Vlaanderen. Voor de honden is dat een stijging tegenover 2018. De ingevoerde honden en katten komen voornamelijk uit Slovakije, Tsjechië, Roemenië en Hongarije. In veel gevallen hebben ze te maken met medische problemen die het gevolg zijn van de slechte omstandigheden waarin zij gekweekt werden. Dat gaat van aangeboren heup- en elleboogmisvormingen of erfelijke oogziekten tot zelfs vroegtijdig overlijden.

Gemakkelijke import uit Oost-Europa

Het vrij verkeer van goederen binnen de EU maakt de import van puppy’s erg makkelijk. Ze worden in Oost-Europa gekweekt – waar controles op dierenwetgeving te wensen over laten - en hier verkocht door huisdierenverkopers. Mensen gaan binnen, krijgen een puppy in hun handen geduwd en hebben geen idee over de herkomst of de behandeling van het huisdier.

Sterfte door erbarmelijke omstandigheden

Vlaams Volksvertegenwoordiger Allessia Claes reageert teleurgesteld: “Met pijn in het hart kreeg ik deze cijfers onder ogen. Ondanks alle sensibiliseringsacties en horrorverhalen van honden die ziek worden, zelfs als puppy, omdat ze genetische afwijkingen hebben of omdat ze veel te vroeg bij hun moeder weggehaald worden door de broodfokker in Oost-Europa, blijft de import van honden in Vlaanderen erg hoog. Veel Vlamingen zijn zich vaak niet bewust van het feit dat de schattige puppy die ze willen kopen al een hele reis achter de rug heeft waarbij er heel wat sterven door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze vervoerd worden.”

Adopteer een dier

In Vlaanderen zijn nochtans heel wat honden en katten in het asiel, op zoek naar een gouden mandje. “Ik roep de Vlaming die op zoek is naar een hond of kat dan ook graag op om éérst een kijkje te nemen op de website www.adopteereendier.be. Ik zeg het al langer en ik zal het opnieuw zeggen: adopt, don’t shop!”, besluit N-VA-parlementslid Allessia Claes.