Laagdrempelig werk

Wijk-werken moet zorgen voor een laagdrempelige werkomgeving waarin langdurig werkzoekenden stapsgewijs competenties kunnen bijgebracht worden. De focus ligt voornamelijk op een traject naar een job en werkt dus activerend. De opstartperiode van het nieuwe systeem verloopt goed. Van de 1,18 miljoen verkochte cheques zijn er 835.000 effectief gebruikt. “Gemiddeld werden er in de eerste vijf maanden van het jaar 100,73 uren gepresteerd per wijk-werker”, legt Vlaams Parlementslid Van Eetvelde uit.

Win-win

Miranda Van Eetvelde is ervan overtuigd dat het nieuwe systeem van wijk-werken een unieke kans biedt: “Het wijk-werken moet zorgen voor een geleidelijke opstap naar tewerkstelling. De werkzoekende bouwt werkervaring op in functie van een individueel traject, dat gericht is op het normaal economisch circuit. De werkzoekenden worden op maat begeleid en tegelijkertijd kunnen gebruikers beroep doen op hun diensten. Een echte win-winsituatie.”

Plafond schrappen

Gezien het groeiende succes van het wijk-werken, wil Van Eetvelde zich richten naar de federale regering:  “Wijk-werken zit in de lift. Ik hoop daarom dat de federale regering in september ingaat op de eerdere vraag van de Vlaamse Regering om het plafond te schrappen van het aantal werkzoekenden dat kan worden toegelaten tot wijk-werken”, besluit Miranda Van Eetvelde.