De zaal El-Kaouakibi zette de discussie over Vlaamse subsidies op scherp, maar Matthias Diependaele denkt niet dat er veel fraude of misbruik gebeurt met subsidiegeld. “Het gaat er mij meer om dat we de foute reflex hebben om overal zomaar geld tegenaan te gooien. Gaat er iets goed: subsidies. Gaat er iets fout: subsidies. Dat moeten we veranderen.”

Alle geldstromen in kaart

Matthias wil het hele subsidiegebeuren stroomlijnen en reguleren. Daar pas ook het subsidieregister in. “Dat past eigenlijk in een groter geheel. Het is mijn droom om alle geldstromen van de Vlaamse overheid in kaart te brengen. Zodat elke burger ziet wat er met zijn belastingcenten gebeurt.”

Kerntakendebat

De hamvraag is: wanneer verdient een project om subsidies te krijgen. Matthias: “Het is een politieke afweging, een maatschappelijk debat. Het gaat over kerntaken: wat vinden we als samenleving de moeite waard om te ondersteunen. En moet dat altijd met centen? We kunnen ook veel dingen bereiken door gewoon de regelgeving aan te passen, een kader te creëren, vrijheid te laten. Je hoeft er niet altijd geld tegenaan te gooien.”

Beluister hier het hele interview op The Morning Drive