Matthias Diependaele over de cultuursubsidies: “Wij gaan geen geld uitgeven dat we niet hebben”

Door Matthias Diependaele op 12 november 2019, over deze onderwerpen: Cultuur, Kunst
Matthias Diependaele

“Ik ben ervan overtuigd dat de Vlaming heel goed begrijpt dat we als overheid niet meer geld kunnen uitgeven dan we binnenkrijgen.” Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele reageert in De Ochtend op de ophef die is ontstaan over de subsidies voor de culturele sector. “Wij hebben er als Vlaamse Regering een duidelijke keuze gemaakt om geen schulden door te schuiven naar de volgende generaties”, zei minister Diependaele.

Gezond principe

Dat een deel van de culturele sector niet blij is met de subsidieplannen van de Vlaamse Regering, is een understatement. Sommigen zullen het vanaf volgend jaar met zes procent minder subsidie moeten doen. Matthias Diependaele heeft begrip voor het ongenoegen, maar verdedigt het Vlaamse beleid. “We hebben een keuze gemaakt: we willen investeren met deze Vlaamse Regering. Daarom zijn we zoek gegaan naar geld, bij álle beleidsdomeinen. Ik denk dat dat een gezond principe is. Om nu van de cultuursector te horen dat dat enkel bij hen niet zou mogen, vind ik eigenlijk een beetje een shockerend standpunt”, zei de minister op de radio.

Kop niet in het zand

De verminderde subsidies gaan in vanaf januari 2020. Matthias Diependaele gaf toelichting bij de noodzaak om zo snel te besparen. “We gaan onze kop niet in het zand steken, schulden laten opstapelen, geld uitgeven dat we niet hebben. We hebben maar één bedoeling: zo snel mogelijk te beginnen met de investeringen te doen die we hebben gepland”, aldus minister Diependaele.

Beluister Matthias Diependaele in gesprek in De Ochtend, over de cultuursubsidies (vanaf 04:18) en over zijn CO-campagne (vanaf begin).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is