“Tot nu waren die subsidiestromen een ingewikkeld kluwen waar niemand het totaalplaatje van had: elk departement kreeg centen die ze naar eigen believen mochten spenderen.” Diependaele verwijst onder meer naar Let’s Go Urban, de organisatie van El Kaouakibi, die geld kreeg van zoals Jeugd, Onderwijs als Cultuur én van de federale overheid en de Stad Antwerpen. “Het kan perfect zijn dat een organisatie vanuit verschillende hoeken subsidies krijgt, maar het is problematisch als die dienen om eenzelfde activiteit te ondersteunen.” Het register wordt trouwens twee jaar vroeger dan aangekondigd gelanceerd, net omwille van de zaak rond Let’s Go Urban.

Waken over besteding subsidies

“Dit register gaat voor een automatische reflex zorgen. Stel dat een jeugdvereniging naar het lokaal bestuur stapt om subsidies te vragen, dan gaat die gemeente zeker online checken wat zij pakweg al van het departement Jeugd of Sport krijgen. Ook burgers kunnen zo mee bewaken of subsidies goed verdeeld worden”, aldus de minister, die het register graag zou uitgebreid zien naar alle overheid, ook lokaal en federaal.

Gaat iets goed of slecht? Geef er geld aan.

Voor Matthias Diependaele kan het register ook een instrument zijn in het debat rond overheidssubsidies. “In Vlaanderen is de reflex: gaat iets goed? Geef er dan geld aan. Gaat iets slecht? Geef er dan ook geld aan. Terwijl de overheid zich net moet afvragen of het wel altijd hun taak is om met geld over de brug te komen. Ook het middenveld of onze warme samenleving kan een project trekken.”

Je vindt het subsidieregister online via subsidieregister.be