CO of koolstofmonoxide maakt jaarlijks meer dan 500 slachtoffers in Vlaanderen. Het agentschap Wonen Vlaanderen stelt in meer dan 10 procent  van zijn controles een ernstig risico op CO-vergiftiging vast. “Het is daarmee het meest vastgestelde gebrek in woningen. Het probleem is bovendien ernstig genoeg om een woning ongeschikt te verklaren”, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. “Daarom lanceren we vandaag een sensibiliseringscampagne over het belang van de onderhoud en de controle van verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen en schoorstenen. Verder zijn voldoende ventilatie en verluchting ook belangrijke aandachtspunten”.

Onzichtbaar en giftig

CO is een giftig, uiterst gevaarlijk en onzichtbaar gas dat ontstaat bij een slechte verbranding, als er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig is of als het toestel niet goed is onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij toestellen die werken met een vlam zoals een verwarmingstoestel op gas, hout, kolen, stookolie of petroleum. Gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid duiken vaak te laat op en we linken ze meestal ook niet meteen aan een CO-vergiftiging.

Checklist ter voorkoming

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele: “Met de sensibiliseringscampagne die vandaag start, informeren we mensen over maatregelen die de blootstelling aan CO helpen voorkomen, zoals een tijdige controle en onderhoud van verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen en schoorstenen. Met een checklist kunnen de Vlamingen ook heel eenvoudig nagaan of ze een risico lopen op CO-vergiftiging.”

Stormloop op rookmelders

De campagne over CO loopt tot begin volgend jaar op televisie, radio en online. Wonen Vlaanderen zal ook folders en affiches verspreiden. “Eerder dit jaar voerde Wonen Vlaanderen al een sensibiliseringscampagne over het belang van rookmelders. Die zijn immers vanaf volgend jaar verplicht in alle woningen. En met succes: er is momenteel in Vlaanderen een echte stormloop op rookmelders aan de gang. We hopen met deze campagne over CO minstens evenveel mensen te bereiken, want elke CO-vergiftiging is er één te veel”, vertelt minister Diependaele.

Het agentschap Wonen Vlaanderen werkte deze grootschalige campagne uit in overleg met het agentschap Zorg & Gezondheid, het Netwerk Brandweer, het Antigifcentrum, het Instituut Gezond Leven en De Vlaamse Logo’s (lokaal gezondheidsoverleg).

Beluister Matthias Diependaele over de CO-campagne in De Ochtend.