Matthias Diependaele heeft oplossing: geen enkele huizenkoper loopt én woonbonus én verlaagde registratierechten mis

Door Matthias Diependaele op 11 oktober 2019, over deze onderwerpen: Woonbonus
Matthias Diependaele

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele heeft een oplossing om te vermijden dat huizenkopers zowel de woonbonus als de verlaagde registratierechten mislopen. De datum van de authentieke leningsakte bepaalt of wie een huis koopt, in aanmerking komt voor de woonbonus. Wie de akte ten laatste op 31 december tekent bij de notaris, kan nog genieten van de woonbonus. Voor de registratierechten wordt nu ook de datum van de verkoopsakte aanvaard.

Tussen twee stoelen

De Vlaamse Regering besloot de woonbonus af te schaffen met ingang van 2020. In ruil worden registratierechten op de aankoop van een woning verlaagd van 7 naar 6 procent. Voor de toekenning van de woonbonus wordt gekeken naar de datum van het verlijden van de akte, voor de registratierechten naar de datum van het compromis. Dat leidde tot wat onzekerheid bij kopers die vreesden tussen twee stoelen te vallen en op geen van beide voordelen te kunnen rekenen.

Minister Diependaele raadt kopers aan om weloverwogen tewerk te gaan. “Overleg goed met de bank, de notaris en de makelaar”, zegt hij.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw betalen de mensen btw. Zij betalen geen registratierechten en kunnen daarop dus ook geen korting krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is