Minister Diependaele: “Vlaanderen zal zijn morele plicht niet uit de weg gaan. Maar we moeten hierbij mogelijke chaos voorkomen. Het voornemen van de federale overheid om slechts een paar dagen in noodopvang te voorzien, betekent immers dat nadien meteen de verdere verantwoordelijkheid bij Vlaanderen en de lokale besturen gelegd zou worden. Hoe we een mogelijke influx moeten opvangen op een woningmarkt die al erg verzadigd is, wordt een logistieke uitdaging van formaat. Dit moet met alle mogelijke betrokkenen worden aangepakt.”

Morele plicht

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Europese ministers van Binnenlandse zaken op 3 maart beslissen om Oekraïense oorlogsvluchtelingen automatisch het beschermingsstatuut toe te kennen in de Europese lidstaten. Dat houdt in dat de vluchtelingen uit Oekraïne de reguliere asielprocedure niet hoeven te doorlopen. Dat zal voor de regionale overheden een grote impact hebben. Minister Diependaele: “Het is onze morele plicht om deze oorlogsvluchtelingen op te vangen en de Vlaamse overheid zal hiervoor ook alles in het werk stellen. Maar er moeten ook goede afspraken gemaakt worden. Iedereen moet zijn steentje bijdragen.”

Coördinatie om chaos te vermijden

Op Vlaams niveau gaan we alle opties bekijken om een vangnet te spannen voor de Oekraïners die mogelijks naar Vlaanderen komen. Matthias Diependaele: “Ik ga meteen in overleg met de lokale besturen hoe de gemeentediensten en de  OCMW’s de vluchtelingen kunnen begeleiden naar een woning. Opvangcircuits die momenteel enkel openstaan tijdens de winterperiode kunnen verlengd worden. Sociale huisvestingmaatschappijen kunnen leegstaande woningen ter beschikking stellen. Coördinatie zal evenwel cruciaal zijn om chaos te voorkomen. Daarnaast moeten alle niveaus hun steentje bijdragen.”

Uitzonderlijke omstandigheden = uitzonderlijke maatregelen

De oproep van federaal staatssecretaris Mahdi laat vermoeden dat de federale opvangcentra niet zullen benut worden om de mensen in nood op te vangen en dat zo alle druk wordt gelegd bij de regio’s en lokale besturen. Minister Diependaele: “Ik heb staatssecretaris Mahdi opgeroepen om ook op federaal niveau het nodige te doen en de asielcentra en andere federale opvangmogelijkheden te benutten om deze mensen in nood op te vangen. Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Als we dit goed willen aanpakken zal dat alleen lukken door overleg.”