De ongevallencijfers bij e-steppers baren ons al langer zorgen. Voor deze laatste groep riep Antwerps burgemeester Bart De Wever recent nog op om bijkomende maatregelen te treffen. Ook in ziekenhuizen klinkt de noodkreet alsmaar luider. Van de mensen die in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval met hun step zijn er veel slachtoffers met orthopedische letsels zoals breuken van hun pols, hand of voet. Maar er zitten ook veel zwaardere verwondingen bij zoals een scheur in de milt, een hersenbloeding of een ander zwaar hoofdletsel.

Brede campagne

“Ondanks mijn veelvuldig pleidooi om de fietshelm te promoten, is dat tot op heden nog niet op een ruime schaal gebeurd. Het blijft bij zeer bescheiden pogingen”, zegt Meremans. “Er zijn prachtige voorbeelden uit andere Europese landen waar het dragen van de helm meer ingeburgerd is. Een gelijkaardig, brede campagne in Vlaanderen zou alvast een stap in de goede richting zijn. In andere landen zien we bijvoorbeeld soms deelsteps die worden aangeboden waar een helm aan vastgeklikt zit.”

Geen algemene helmplicht

De N-VA is geen voorstander van een algemene helmplicht bij fietsers, verduidelijkt Meremans. “We moeten wel nadenken of er geen specifieke maatregelen nodig zijn voor jonge kinderen, zowel wanneer ze zelf fiets als wanneer ze in een fietsstoel worden vervoerd.  Daarvoor wachten wij nog op een advies van de mobiliteitsraad.”

Fietsersbond moet meer doen

Daarnaast ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de belangenbehartigers van de fietsers en steppers. “Kijk bijvoorbeeld naar Fietsersbond. Ook zij voeren geen actieve promotie van de fietshelm. Dat is jammer”, besluit Meremans. “Deze organisaties hebben een belangrijke verantwoordelijkheid. Ook zij kunnen hun steentje bijdragen aan de sensibilisering van de bevolking zodat er minder mensen in het ziekenhuis belanden na een ongeval. Het promoten van een helm bij kinderen zou alvast het minimum moeten zijn.