Maatschappelijke tegenverhalen bestrijden radicalisering

Door Liesbeth Homans op 11 januari 2018, over deze onderwerpen: Het middenveld, Lokale overheid, Syrië, Veiligheid
Liesbet Homans

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans gaat de strijd aan tegen extremistische propaganda. Zij maakt 438.000 euro vrij voor tegenverhalen waarmee burgers, lokale besturen, het onderwijs en het Middenveld Het maatschappelijke middenveld is het geheel van particuliere organisaties en instellingen die de verschillende groepen, meningen en belangen in onze samenleving vertegenwoordigen. Doordat zij bemiddelen tussen de individuele burgers en de overheid, vervullen zij een belangrijke brugfunctie. De N-VA pleit als gemeenschapspartij voor een vrij en rijk verenigingsleven. Zo rekenen wij naast vakbonden en mutualiteiten ook heel wat andere verenigingen en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) tot het middenveld, met inbegrip zelfs van actiecomités en buurtinformatienetwerken (BIN). Meer daarover lees je hier. middenveld de haatboodschap van groeperingen als IS kunnen counteren. “Goede argumenten kunnen het extremistisch discours weerleggen”, zegt minister Homans. “Als die van onderuit komen, van zij die voeling hebben met wat er leeft, zullen ze de doelgroep ook beter bereiken.”

Omdat IS enorme verliezen lijdt in Irak en Syrië verlegt de terreurorganisatie de laatste maanden haar tactiek. Via haar mediakanalen roept ze sympathisanten op om hier bij ons tot actie over te gaan. “Alternatieve stemmen zijn nog te weinig te horen”, stelt Homans. “Maar met emotionele of theologische argumenten kunnen we de hypocrisie en onwaarheden van IS aantonen.”

#Jihadanders

De KU Leuven reikt een theologische tegenstem aan, gebaseerd op de centrale thema’s van de islam: vrede, solidariteit en liefde. Daar kunnen burgers, besturen en organisaties mee aan de slag gaan om met name jongeren te overtuigen. Aan de hand van slogans voor Twitter en Instagram. Of met cartoons en sprekende citaten op Facebook. Er worden ook videoboodschappen geproduceerd die de ‘feiten’ van extremistische ideologieën checken en met spraakmakende beelden een historische, neutrale boodschap verspreiden. “Zo kunnen we radicale verhalen uit verschillende hoeken van de maatschappij weerwerk bieden”, besluit minister Homans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is