Volgens De Vreese zijn controles niet alleen nuttig, maar ook hard nodig. “De minister heeft deze week nog de beroepskaart van een buitenlandse barbier in Brugge ingetrokken omwille van schijnzelfstandigheid.”

Uit gesprekken van de minister met de beroepsfederatie van de kappers blijkt dat er een wildgroei is van kappers en barbiers die aan te lage tarieven werken. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie, want het is moeilijk voor klassieke kappers, die de regelgeving respecteren, om nog aan een correcte prijs te werken.

Controles opdrijven

Volgens De Vreese is de kwaliteit van sommige barbierszaken zeer bedenkelijk en zorgen ze voor oneerlijke concurrentie. Bovendien is in sommige zaken sprake van zwartwerk en/of schijnzelfstandigheid. “Om de wildgroei aan te pakken roep ik de minister op om de controles op te drijven en daarvoor een totaalplan uit te werken, samen met de Vlaamse inspectiediensten, de federale controlediensten en het lokaal bestuur.” De minister erkent het probleem en is van plan om de controles op te drijven.

Vraag tot heropening

Ten slotte breekt De Vreese een lans voor de niet-essentiële contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten. In heel Vlaanderen voeren zaterdag enkele honderden kappers een actie door hun kappersstoel symbolisch buiten te zetten om één van hun klanten op een veilige manier de haren te knippen. Ze vragen aan de overheid om op 14 december weer te mogen openen met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen. “Ik roep de minister op om de vraag van deze beroepsgroepen ernstig te nemen, en om hun vraag mee te nemen op het volgende Overlegcomité”, besluit Maaike De Vreese.