Luna Batota ontvangt tiende Ebbenhouten Spoor

Door N-VA op 30 oktober 2018, over deze onderwerpen: N-VA
Irakese vluchtelinge Luna Batota krijgt tiende Ebbenhouten Spoor van N-VA

De Iraakse Luna Batota is de laureate van de tiende Ebbenhouten Spoor van de N-VA. Met de Ebbenhouten Spoor zet de N-VA een nieuwe Vlaming in de kijker die van zijn of haar integratie een succesverhaal heeft gemaakt. Luna Batota volgt politica Assita Kanko op, die de Ebbenhouten Spoor vorig jaar won voor haar inzet als vrouwenrechtenactiviste.

Inclusief Vlaams burgerschap

“Het doel van de Ebbenhouten Spoor is om te tonen dat migratie ook een positief verhaal kan zijn.” N-VA-voorzitter Bart De Wever legde in zijn toespraak nog eens uit waarom de Ebbenhouten Spoor tien jaar geleden in het leven werd geroepen. “Ze is voor ons een symbool van het evidente samengaan van Vlaams-nationalisme en een inclusief burgerschap dat openstaat voor iedereen van goede wil.”

De taal van een gemeenschap

Louis Ide, de initiatiefnemer achter de Ebbenhouten Spoor, belichtte in zijn laudatio een ander aspect van dat inclusief burgerschap. “De taal van een gemeenschap kennen, leren en begrijpen is dé noodzakelijke voorwaarde voor participatie.” Hij verwees naar laureate Luna Batota, die met haar vzw Ladder'op kinderen uit het Brussels Nederlandstalig onderwijs begeleidt om het Nederlands onder de knie te krijgen. “Dit is waar Luna woorden in daden omzet, door kinderen de poort naar het Nederlands te openen, hen mee te nemen op die zware taalreis, hen een taalkundige duw van jewelste te geven zodat ze zich kunnen ontplooien.”

Met haar Ebbenhouten Spoor treedt Luna Batota in de voetsporen van onder meer Darya Safai, Svetlana Bolshakova en Pedro Brugada, die eveneens aanwezig waren op deze jubileumeditie.

Wie is Luna Batota? Lees het hier.
Lees hier de toespraak van Louis Ide.
Lees hier de toespraak van Bart De Wever. 
Lees hier het dankwoord van Luna Batota.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is