Lorin Parys wil kleurencodes onderwijs ook in woonzorgcentra

Door Lorin Parys op 4 juli 2020, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Ouderenzorg, Coronacrisis
Lorin Parys

“We mogen nooit meer 80.000 woonzorgbewoners collectief in quarantaine zetten. De gevolgen ervan zijn immers verpletterend. Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys pleit in geval van een tweede golf van covid-19 voor een systeem van kleurcodes zoals de minister van Onderwijs heeft ingevoerd voor de opstart van de scholen in september. “Een dergelijk systeem combineert duidelijkheid met de flexibiliteit van een aanpak op maat. Dat moet vermijden dat woonzorgcentra te laat, te vroeg, te strikt, te langdurig of met teveel in lockdown gaan.”

Verspreiding virus en impact beslissingen onderschat

Dat de confrontatie met een op dat moment ongekend virus de woonzorgcentra dit voorjaar tot aartsmoeilijke beslissingen dwong is een understatement. Veel van die beslissingen werden toen genomen onder druk van de omstandigheden en op basis van nog beperkte informatie.

De lockdown was, meer nog dan in de rest van de samenleving, een zeer moeilijke evenwichtsoefening tussen medisch en mentaal welbevinden. “We hebben de verspreiding onderschat, met name door bezoekers en medewerkers zonder symptomen. We hebben ook gevolgen van bepaalde beslissingen voor het psychosociaal welbevinden van bewoners, familie, personeel onderschat”, zegt Lorin Parys.  

Tweede uitbraak anders aanpakken

Parys wil het met wat we nu weten anders aanpakken in de toekomst. “Een woonzorgcentrum is geen ziekenhuis. De focus van een ziekenhuis is medische zorg en infectiepreventie. De focus van een woonzorgcentrum is zorg combineren met nabijheid, warmte en huiselijkheid.  Dat laatste maakt dat we een mogelijke tweede uitbraak anders moeten benaderen.”

Kleurcodes zoals in het onderwijs

In geval van een tweede golf van covid-19 wil Vlaams Parlementslid Parys ervoor zorgen dat niet alle 80.000 woonzorgcentrabewoners in heel Vlaanderen opnieuw in eenzame afzondering worden opgesloten. Het nieuwe normaal moet flexibel en op maat zijn. “Met kleurcodes zoals de minister van Onderwijs heeft ingevoerd, kunnen we ook in de zorg duidelijkheid creëren. Het beleid moet daarom met de experten en de sectoren een systeem uitwerken op basis van het lokaal risiconiveau. Denk aan indicatoren zoals het aantal besmettingen in het woonzorgcentrum zelf, het aantal nieuwe besmettingen in de gemeente van het woonzorgcentrum of het aantal nieuwe besmettingen in naburige gemeenten.”

Groen zou dan betekenen dat het risico op besmetting bijna onbestaand is. Bij niveau Geel is het lokale risico laag, in niveau Oranje matig en met niveau Rood hoog. Afhankelijk van de analyse en de kleurencode kunnen maatregelen voor de bewoners en bezoekregelingen verscherpt of versoepeld worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is