
U bent hier
Lorin Parys wil dat Vlaanderen bevoegd wordt voor vaccinaties

Vlaams Parlementslid Parys pleit voor de regionalisering van vaccinaties nadat de Franstaligen een interfederale afspraak aan hun laars lapten. In De Wereld Vandaag op Radio 1 gaf Parys meer uitleg. “Er was een interfederale afspraak dat in eerste instantie per hubziekenhuis één woonzorgcentrum gevaccineerd zou worden, en dan enkel de bewoners. Dat was op vraag van die ziekenhuizen, zodat ze goed konden nagaan hoe het ontdooiingsproces van de vaccins moet verlopen.” In Vlaanderen zijn er 13 hubziekenhuizen, in de rest van het land nog eens 13.
Franstaligen houden zich niet aan afspraak
Vlaanderen hield zich aan die afspraak, maar Franstalig België niet, zegt Lorin Parys. “In de andere regio’s besloten ze niet alleen om zowel bewoners als personeel in te enten, maar ook om per hubziekenhuis meer dan een woonzorgcentrum te bedienen.”
Bevolking zou sneller ingeënt zijn
Vlaams Parlementslid Parys verwijt de Franstaligen hun aanpak niet, maar trekt wel evidente conclusie. “Als je weken moet vergaderen om interfederale afspraken te maken met die ziekenhuizen, maar ze honoreren die afspraak dan niet als regio’s, waarom zit je dan zolang met elkaar te vergaderen? Dan kan je beter meteen aan de deelstaten zeggen: het is jullie bevoegdheid. Ik denk dat onze bevolking dan sneller zou ingeënt zijn. En dat is waarover het uiteindelijk gaat.”
Beluister Lorin Parys op Radio 1, over de regionalisering van vaccinaties en ook met een onverkwikkelijk verhaal over Europese Wafelijzerpolitiek Typisch Belgische, informele bestuurspraktijk die voorrang gaf aan de gelijke behandeling van regio’s boven het eigenlijke nut van een investering. Budgetten voor grootschalige openbare projecten kregen steeds een gelijk(w)aardige compensatie in het andere landsgedeelte. Die uitgavenpolitiek leidde tot ongebruikte of onafgewerkte projecten - ‘grote nutteloze werken’ – en ligt mee aan de basis van de zeer hoge Belgische staatsschuld. wafelijzerpolitiek .
'Vlaanderen houdt zich aan de interfederale afspraken en vervolgens blijkt dat andere entiteiten dat niet doen.
— N-VA (@de_NVA) January 6, 2021
Waarom verliezen we dan tijd met die interfederale afspraken? Dan kunnen we beter de regio's volledig het heft in eigen handen geven', zegt @lorinparys123. pic.twitter.com/DyskhmRqlD