Liesbeth Homans benoemt hardleerse faciliteitenburgemeesters niet: “Ik ga niet mee in de verfransing van de Vlaamse Rand”

Door Liesbeth Homans op 11 februari 2019, over deze onderwerpen: Nederlands in de Rand
Liesbeth Homans

“Ik ga niet mee in de verfransing van de Vlaamse Rand.” Vlaams minister Liesbeth Homans zette maandag in De Ochtend de puntjes op de i aangaande de niet-benoeming van vier burgemeesters in faciliteitengemeenten in de Rand. Als gevolg dienen die vier faciliteitengemeenten het met één schepen minder te stellen. Eigen schuld, meent Liesbeth Homans. “De faciliteitengemeenten liggen in Vlaanderen. Nederlands is de bestuurstaal. De faciliteitengemeenten dienen de taalwetgeving na te leven.”

Taalwetgeving niet nageleefd

De faciliteitengemeenten Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem verstuurden voor de jongste gemeenteraadsverkiezingen op basis van een onwettig taalregister oproepingsbrieven in het Frans. Nochtans had minister Homans vooraf duidelijk aangegeven dat de gouverneur van Vlaams-Brabant de oproepingsbrieven zou versturen. “In Wemmel zijn ze zo braaf geweest om dat ook effectief zo te doen. Dus die burgemeester heb ik benoemd. De burgemeester van Kraainem ga ik ook benoemen, omdat die nieuw is. Maar in de andere faciliteitengemeenten hebben ze de taalwetgeving voor de zoveelste keer naast zich neergelegd. Die ga ik dus niet benoemen. Als men de regels niet naleeft, is dit het gevolg", zei minister Homans.

Beluister het hele gesprek met Vlaams minister Liesbeth Homans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is