Kumbaya

Door Matthias Diependaele op 15 september 2021, over deze onderwerpen: Democratie
Matthias Diependaele

“Een regering is geen scoutsbende die elke dag ‘Kumbaya’ zingt”, stelt Vlaams minister Matthias Diependaele naar aanleiding van de Dag van de Democratie.

Afgelopen zondag sprak er me iemand op aan dat er te veel ruzie gemaakt wordt in de politiek. Ik kan verstaan dat mensen die indruk hebben, zeker als je de krant leest of door sociale media scrolt. De focus ligt veelal op de tegenstellingen. En maar al te graag plakt men daar de gedoodverfde stempel van ‘kibbelkabinet’ op. Nochtans zijn het net die tegenstellingen die volgens mij de meerwaarde zijn van onze democratie. We zouden ons pas terecht zorgen moeten maken als we allemaal dezelfde mening hadden. Ik ben ervan overtuigd dat we in onze democratie net nood hebben aan stevige debatten. ‘Discussiëren’ wordt vandaag te vaak en onterecht bestempeld als ‘polariseren’.

Het belangrijkste is dat we knopen doorhakken. Als Vlaams minister heb ik het voorrecht om mee aan de stuurknoppen te mogen zitten en met mijn collega-ministers te bouwen aan een sterker Vlaanderen. Met een regeerakkoord als fundament, en nu ook met het relanceplan Vlaamse Veerkracht als antwoord op de impact van corona: het is maïzena tussen de coalitiepartijen. Politiek is geen minutieus radarwerk van een polshorloge. Het is de kunst van debatteren, overleggen en samen tot een consensus komen. Het is geen fysica, maar filosofie. Het is geen biologie, maar buikgevoel.

En natuurlijk liggen heel wat van die beslissingen gevoelig wanneer je binnen dat team op verschillende partijideologieën steunt. Op zo’n moment kunnen er rond de regeringstafel verhitte discussies ontstaan. Is dat erg? Absoluut niet. In een raad van bestuur van een onderneming denkt toch ook niet iedereen hetzelfde. Dan zou dat orgaan net haar belangrijkste rol verliezen.

In onze democratie is het - sereen en inhoudelijk onderbouwd - debat net een fundamenteel onderdeel van het besluitvormingsproces. Dat zomaar wegzetten als platte ruzie vind ik gevaarlijk. Daarmee hollen we de democratie uit en houden we een valse schijn omhoog. Een regering is namelijk geen scoutsbende die elke dag ‘Kumbaya’ zingt. Integendeel. En daar zouden we de Vlaming ook niet mee helpen. Wat de Vlamingen wél mogen verwachten, is dat er na zo’n debat een gedragen oplossing uit de bus komt, met één, enig doel: het beste beslissen voor de burger. Belastinggeld verstandig spenderen, en maatschappelijk sturen waar we dat kunnen en willen. En dat elke minister zich engageert om die beslissing ook collegiaal uit te voeren. Zoals het hoort tussen volwassen mensen die samen werken.

Op deze Dag van de Democratie pleit ik dus voor nog meer debat, ook binnen de regering. En nu stroop ik mijn mouwen op, want zo dadelijk starten we binnen de regering de besprekingen over de begroting. Ik zal ‘Kumbaya’ al beginnen oefenen…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is