Kristien Van Vaerenbergh: “De diefstal van de autopsierapporten is alweer een megablunder van Justitie”

Door Kristien Van Vaerenbergh op 9 januari 2019, over deze onderwerpen: Justitie
Kristien Van Vaerenbergh

“Wat moet er nog gebeuren voor minister Geens zijn verantwoordelijkheid neemt?” Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh zit met heel wat onbeantwoorde vragen na de diefstal van een harde schijf met de autopsierapporten van de terroristische aanslagen van 22 maart 2016. “Alweer een gigantische blunder van Justitie. Hoe kon dit zo gemakkelijk gebeuren?”, klinkt Kamerlid Van Vaerenbergh verontwaardigd. De N-VA eist een grondig onderzoek naar hoe de diefstal kon gebeuren.

Syrië-strijder

Een man slaagde erin een harde schijf met de autopsierapporten van de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 22 maart 2016 te stelen uit het Brusselse parketgebouw. Niet zomaar een man, trouwens. De dader blijkt een teruggekeerde Syrië-strijder. Hij werd in 2016 veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Hij beweerde zelfs dat hij in Syrië ook iemand had onthoofd maar werd daarvoor niet vervolgd.

Puur toeval?

“Was zo iemand echt alweer op vrije voeten? Heel wat vragen moeten beantwoord worden. Wist de Syrië-strijder van het bestaan van deze gegevens? Hoe wist hij waar hij die moest zoeken? Wie heeft hem daarvan op de hoogte gesteld? Stond hij in contact met iemand van binnenuit? Het lijkt moeilijk te geloven dat dit puur toeval zou zijn”, zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Grondig onderzoek

Eén conclusie kan het Kamerlid alvast trekken: “Dit is het zoveelste bewijs op korte tijd dat minister van Justitie Geens zijn departement onvoldoende heeft beheerd. Het schrijnende geval van de tienerpooier die nauwelijks in de gevangenis heeft gezeten, de voor zedenfeiten veroordeelde toneelleraar die niet naar de gevangenis moet en nu een terrorist die na 2,5 jaar al vrij is en inbreekt in het Brusselse parket en net de harde schijf over de aanslagen steelt. Wat moet er nog gebeuren voor Koen Geens zijn verantwoordelijkheid neemt?”, besluit Kristien Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is