Krankzinnig blokkeringsfederalisme

Door Ben Weyts op 20 mei 2013, over deze onderwerpen: Zesde staatshervorming

De federale overheid moet nog altijd 49 gebouwen en gronden overdragen aan de deelstaten. Meer bepaald gaat het om niet-uitgevoerde afspraken in het kader van staatshervormingen. Ook prestigieuze en waardevolle monumenten zoals het Hotel van de Gouverneur op de Brugse Burg en de Gentse Gouverneurswoning prijken op de lijst. N-VA-Kamerlid Ben Weyts, die de gegevens verzamelde, spreekt van een 'krankzinnig blokkeringsfederalisme'.

Volgens N-VA-Kamerlid Ben Weyts blokkeren de Franstalige partijen de overdracht omdat het Waals gewest middelen eist voor de restauratie van bepaalde gebouwen. Intussen investeert Vlaanderen wel in de betrokken gebouwen, ook al is het geen eigenaar.
Weyts verwijst onder meer naar de overdracht van gebouwen van de twee instellingen voor landbouwonderzoek: het Waals centrum voor landbouwkundig onderzoek (CRA) in Gembloux en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Merelbeke. De overdracht kan enkel doorgaan na een Koninklijk Besluit, genomen door de federale regering. Die weigert dat.
De discussie gaat over de staat waarin sommige van de onderzoeksgebouwen verkeren en de vraag of de gewesten hiervoor een extra financiële compensatie moeten ontvangen. Intussen investeert de federale overheid nog amper in de onderzoeksinstellingen.
Het Waals gewest wil de gebouwen in Gembloux slechts aanvaarden als het daarvoor 30 miljoen euro extra krijgt. Om te vermijden dat de gebouwen in Merelbeke hetzelfde lot zouden ondergaan zoals de Plantentuin van Meise, heeft het Vlaams gewest, zonder eigenaar te zijn, al meer dan 20 miljoen euro geïnvesteerd in ILVO. De overdracht blijft echter geblokkeerd.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is