Kosteloos veranderen van energieleverancier mogelijk voor meer kmo’s dankzij Bert Wollants

Door Bert Wollants op 13 mei 2020, over deze onderwerpen: Ondernemen, Energiebeleid
Elektriciteitsmeter met euromunten op de voorgrond

“We beschermen meer kmo's met deze maatregel.” Kamerlid Bert Wollants zag zijn voorstel om kmo’s extra mogelijkheden te geven in de energiemarkt unaniem goedgekeurd in de bevoegde commissie. Meer kmo’s zullen van energieleverancier kunnen veranderen zonder verbrekingsvergoeding. “Zo kunnen ze inspelen op voordelige prijzen bij andere leveranciers.”

Stookolie en steenkool in het voordeel

Vroeger kon dat enkel voor kmo's die minder dan 50.000 kWh stroom verbruiken én die 100.000 kWh aardgas verbruiken. Daardoor waren in sommige gevallen gebruikers van stookolie en steenkool in het voordeel, terwijl een gebruiker van aardgas er geen gebruik van kon maken. Bedrijven die willen inzetten op warmtepompen of elektrische voertuigen, konden vaak na deze keuze geen beroep meer doen op het recht om kosteloos van leverancier te veranderen.

Makkelijker veranderen

De Kamercommissie steunde unaniem het voorstel van federaal parlementslid Bert Wollants om ook kmo's die tot 100.000 kWh aan stroom verbruiken het recht te geven om makkelijk een nieuwe elektriciteitsleverancier op te zoeken ongeacht hun aardgasverbruik. Hetzelfde geldt voor het veranderen van gasleverancier, dat is in de toekomst niet meer gelinkt aan het verbruik van stroom.

Kmo’s beschermen

“We beschermen meer kmo's met deze maatregel om zo te kunnen inspelen op voordelige prijzen bij andere leveranciers. Kmo's met een beperkt energieverbruik, verliezen ook niet langer dit recht wanneer ze een aardgasketel inruilen voor een warmtepomp of wanneer ze kiezen voor een elektrische wagen”, geeft Wollants aan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is