Vandaag maakt hulplijn 1712 haar jaarrapport 2020 bekend. Daaruit blijkt onder meer dat 1712 vorig jaar oproepen kreeg over bijna 400 kinderen, betrokken bij partnergeweld of een ‘vechtscheiding’. “Als kinderen herhaaldelijk getuige zijn van conflicten van hun ouders heeft dat een negatieve impact op hun ontwikkeling en welzijn. Kinderen blootstellen aan partnergeweld is een vorm van kindermishandeling”, klinkt het bij 1712.

Aandacht voor kinderen in problematische gezinssituaties

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir deelt de visie van 1712 en handelt er ook naar. Alle Vlaamse justitieassistenten krijgen een opleiding Kindreflex zodat ze in staat zijn om bij problematische gezinssituaties voldoende aandacht te hebben als kinderen in het spel zijn, en daar de nodige gevolgen aan te geven. In 2020 werden in een eerste fase al justitieassistenten opgeleid die zich bezighielden met gezinssituaties waarin een tijdelijk huisverbod wordt opgelegd aan een van de gezinsleden. Tussen 8 maart en 22 maart dit jaar worden de basisopleidingen (digitaal) gegeven voor alle andere justitieassistenten. Elke opleiding wordt ingeleid door minister Demir.

Kinderen beschermen is een kerntaak van ons allemaal

Hoe vroeger signalen binnen een gezin gedetecteerd kunnen worden door onze mensen, hoe beter we de gevolgen voor het leven van het kind kunnen beperken, zegt Demir. “Tot voor kort was er amper tot geen verhoogde aandacht als er kinderen in het spel zijn. Nochtans is het beschermen van kinderen een van de kerntaken van ons allemaal. Zij zijn altijd het grootste slachtoffer en bij al onze mensen moet er echt een Kindreflex zijn. Daarom krijgen alle onze justitieassistenten een opleiding daarvoor.”

11 keer meer kans op druggebruik

Intrafamiliaal geweld heeft een verwoestende impact op het kind als het blootgesteld wordt eraan, legt de minister uit. “Zo hebben mensen die als kind vier of meer keer in contact kwamen met zo’n geweld een levensverwachting die gemiddeld twintig jaar korter is dan mensen zonder blootstelling eraan. Ook klimt het intraveneus druggebruik op tot 11 keer meer, de kans op suïcidepogingen tot 14 keer meer, en mogelijke depressies tot 4,5 keer meer. In heel wat gezinnen is er bovendien sprake van intergenerationele overdracht van het geweld.

Oproep aan iedereen: spreek als je iets weet

Zuhal Demir wees zondag in de Zevende Dag al op de impact van partnergeweld op kinderen. Ze herhaalde de oproep die ze al herhaaldelijk deed in de media. “Blijf er alstublieft niet mee zitten. Roep op tijd hulp in. Mensen staan klaar om je te helpen en er opvang als dat nodig is. Buren, vrienden, kennissen … Knijp geen oogje dicht voor geweld. Als je iets weet: spreek. Spreek het slachtoffer aan. Laat weten dat ze niet alleen zijn”.

Bekijk Zuhal Demir in de Zevende Dag, over partnergeweld en over de uitspraak in een verkrachtingszaak vorige week.