Nu de tweede verplichte sluiting een feit is, voorzien de coronamaatregelen de mogelijkheid van een afhaalpunt. Maar voor sommige handelszaken is dat geen optie. Houtmeyers lanceert nu een voorstel om tegemoet te komen aan de noden van handelszaken waar het concept ‘click & collect’ niet mogelijk is. “Ik denk bijvoorbeeld aan meubelzaken en aan winkels die badkamers of keukens verkopen. Dergelijke aankopen doe je niet online, want je wil zien wat je precies koopt. Er zijn zonder enige twijfel nog veel meer producten die uit de boot vallen onder de noemer ‘afhaalpunt’. Daarom wil ik verkoop op afspraak mogelijk maken en wel vanaf 14 november.”

Redden wat er te redden valt

Volgens Houtmeyers ligt haar voorstel in lijn met dat van Modeunie, dat opperde om verkoop op afspraak mogelijk te maken voor modezaken. “Ik wil dat breder doortrekken naar alle sectoren want deze tweede verplichte sluiting tot minstens 13 december is financieel alweer een zware opdoffer voor de handelszaken. En niet onbelangrijk: net zoals het take-away-concept bij de restaurants zou de mogelijkheid tot verkoop op afspraak niet mogen leiden tot het verliezen van steunmaatregelen. Mijn voorstel zal het verlies voor de handelszaken in een bijzonder moeilijk jaar niet goed maken maar het kan wel redden wat er nog te redden valt nu de eindejaarsperiode voor de deur staat.”

Houtmeyers benadrukt wel dat het gezondheidsprincipe altijd voorop moet staan bij winkelen op afspraak. “De handelaars hebben de voorbije maanden bewezen dat ze in staat zijn om coronaproof winkelen te garanderen. Ik zie geen enkele reden waarom ze nu ook winkelen op afspraak niet veilig zouden kunnen organiseren.”

Bomvolle winkels bij heropening vermijden

Bovendien voorkomt winkelen op afspraak dat klanten na de heropening massaal de straat op gaan voor hun uitgestelde aankopen, meent Houtmeyers. “Van de ene dag op de andere weer een massa volk in de winkelstraten is absoluut geen cadeau voor de volksgezondheid in deze coronatijd. Elke maatregel die kan bijdragen tot het voorkomen van COVID-19-besmettingen moeten we willen en durven nemen. Mijn voorstel is een stukje van de puzzel, maar wel eentje dat het financiële plaatje van de getroffen handelaars voor een deel overeind kan houden zonder de gezondheid van de klanten en het winkelpersoneel in gevaar te brengen.”

Katrien Houtmeyers wil faillissementen zoveel mogelijk voorkomen. “We moeten elk mogelijk initiatief nemen om te vermijden dat de rode cijfers dieprood worden. Ik zal mijn voorstel voorleggen aan de bevoegde ministers om handelaars naast een afhaalpunt ook het perspectief te bieden op verkoop op afspraak. Samen tegen corona maar ook samen voor onze handelaars.”