Stille helden

Tijdens mijn zoektocht kwam ik al heel snel terecht bij twee N-VA-mandatarissen uit Zulte en Gavere: Nicolas Cuypers en Ankie D’Hollander. Nicolas Cuypers heeft samen met Tom Dewitte, zaakvoerder van de AD Delhaize in Waregem, zijn Chinese contacten aangesproken. Sindsdien hebben deze drie mensen hemel en aarde verzet om die mondmaskers hier te krijgen.

“Ik ken Ankie van tijdens de verkiezingscampagne van 26 mei”, benadrukt Kathleen Depoorter. Ze wisten dat ik met dit dossier bezig was en hebben me de hele tijd op de hoogte gehouden. Eigenlijk wilden ze in stilte achter de schermen verder werken, maar ere wie ere toekomt. Zij zijn de stille helden en verdienen alle lof en erkenning.

“En hun werk is nog niet gedaan, want er moeten nog 15 miljoen mondmaskers geleverd worden”, vervolgt Depoorter.

Zorgverstrekkers komen op eerste plaats

Het is de bedoeling om bij de verdeling van de mondmaskers voorrang te geven aan zorgverstrekkers: “Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, artsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, kinesitherapeuten, … Elke beroep dat instaat voor de zorg van patiënten schreeuwt al sinds enkele weken om beschermingsmateriaal.”

Bescherming als prioriteit

“De bescherming van zorgverstrekkers en hun patiënten in een pandemie als deze beschouw ik als een van de prioritaire taken van onze overheid. Gezien de vele overlegstructuren van de acht ministers van volksgezondheid geen aanleiding gaven tot actie heb ik die zelf ondernomen. Uiteraard hopen we met z’n allen dat een grote uitbraak van het virus niet aan de orde is, maar op z’n minst moeten we voorbereid zijn op het slechtste. Ik roep de minister op om met de bevoegde instanties een protocol uit te werken en in samenwerking met de regio’s een plan van aanpak op te stellen,“ besluit Kathleen Depoorter.