Kathleen Depoorter niet te spreken over vergeten handtekening die België 2,5 miljoen vaccins kost

Door Kathleen Depoorter op 20 januari 2021, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Coronacrisis
Kathleen Depoorter

“Dit is zonder meer een flater. Elk vaccin dat later beschikbaar wordt, kan levens kosten.” Kamerlid Kathleen Depoorter is bikkelhard voor minister Vandenbroucke nu blijkt dat België 2,5 miljoen vaccins misliep door een vergeten handtekening. “Er zijn al heel wat flaters en fouten aan het licht gekomen in deze crisis, maar dit slaat nu toch wel alles.”

Begin januari stelde N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter de vraag aan de minister waarom ons land geen recht had op 7,5 miljoen dosissen maar slechts op 5 miljoen. Op de vraag van het Kamerlid antwoordde de minister ontwijkend dat de totale bestelling van 600 miljoen proportioneel verdeeld zou worden. Waarop Depoorter repliceerde dat de proportionaliteit moet gelden in aantal maar ook in tijd.

Niet te verantwoorden nalatigheid

In Knack vernemen we vandaag dat het vergeten ondertekenen van een bestelbon aan de basis ligt van deze flater. “Hoe is het in godsnaam mogelijk dat men zoiets vergeet? Hoe kan men dergelijke nalatigheid verantwoorden tegenover een zorg die dagelijks in de frontlinie staat, dagelijks geconfronteerd wordt met COVID-19-patiënten en die zo opgelucht zouden zijn met een vaccin?", zegt Depoorter.

Minister verzweeg fout gelopen bestelling

Kathleen Depoorter hoopt dat de verklaringen over volgende ruimere levering zullen kloppen zodat de bevolking snel kan gevaccineerd worden. Tijdens verklaringen in commissie verzweeg de minister van Volksgezondheid de fout gelopen bestelling, ondanks concrete vragen van Depoorter. “Ik zal de minister ondervragen over welk effect dit heeft op de effectieve beschikbaarheid en snelheid van beschikbaar van het vaccin in België. Ik hoop dat de minister hier duidelijkheid kan over verschaffen, het vertrouwen in zijn beleid hangt hier van af. Ik hou dit nauwlettend in de gaten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is