Volgens Bert Wollants start Engie de voorbereidingen om in oktober al vitale delen van de reactor van Doel 3 onherstelbaar te beschadigen. Daarop zou de chemische decontaminatie volgen, wat het onmogelijk maakt om de verlenging op een later tijdstip nog te kunnen overwegen. Hij vreest dat Engie de reactor zo snel mogelijk niet-verlengbaar wil maken. Wollants roept de federale regering op om zo snel mogelijk met Engie hierover te spreken om dit te voorkomen.

Wereldvreemd

"Premier De Croo gaf zelf aan dat we tot 10 barre winters zouden krijgen als gevolg van de energiecrisis. Om in die omstandigheden een reactor te vernielen die ons nog jaren van klimaatvriendelijke stroom zou kunnen voorzien, dat is toch echt wereldvreemd”, geeft het Kamerlid aan "Er dient een degelijk onderzoek te komen naar de rol die Doel 3 in de toekomst nog kan opnemen. De installatie nu vernietigen is dan wel het laatste wat je wil. De regering moet dat vermijden."

Ongezien

Volgens Wollants is de snelheid waarmee Engie dit wil doen wel opvallend. Het is duidelijk dat er politiek steeds meer stemmen opgaan om na te gaan welke opties er zijn met die reactor en dat de exploitant die opties zo snel mogelijk wil kelderen. “Ongezien”, aldus Wollants. Hij kondigt alvast aan om de premier en minister Van der Straeten zo snel mogelijk te ondervragen over de kwestie.