Jongeren zonder opleiding en werk: begeleiding op maat werpt vruchten af

Door Miranda Van Eetvelde op 29 januari 2016, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Jeugd
Jongeren zonder opleiding en werk: begeleiding op maat werpt vruchten af

De Vlaamse aanpak van jongeren tussen 15 en 24 jaar die geen werk hebben en ook geen opleiding volgen, heeft succes. Begeleiding op maat zorgt ervoor dat steeds meer van die zogenoemde NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) alsnog hun weg vinden naar de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit gegevens die Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde opvroeg bij minister van Werk Philippe Muyters.

De jongeren in kwestie krijgen geen andere vorm van begeleiding en zijn zelfs niet altijd bekend bij de VDAB De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is een Vlaamse overheidsdienst die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenbrengt, bemiddelt voor werkzoekenden en hen naar werk begeleidt via een traject op maat. In het kader van de zesde staatshervorming werd ook de controle en sanctionering van werkzoekenden, een vroegere RVA-bevoegdheid, in 2016 een taak van de VDAB. De Waalse tegenhanger van de VDAB is Forem en de Brusselse Actiris. VDAB. “De Vlaamse Regering zet volop in om hen op te sporen en te begeleiden naar een gepaste job. Om ze te kunnen identificeren, worden bijvoorbeeld onderwijsdata gekoppeld aan de databanken van de VDAB”, verduidelijkt Van Eetvelde. “Ook het vernieuwde stelsel van duaal leren en werken moet jongeren vanuit een positieve keuze de kracht geven om een kwalificatie te halen en om hun weg te vinden op de arbeidsmarkt.”

“Maar de VDAB kan niet alles”, beseft Van Eetvelde. “Ook het onderwijs en de sportsector kunnen helpen. En ze doen dat ook. Denk maar aan de strijd tegen schooluitval of de mogelijkheid voor sportclubs om die jongeren door te verwijzen naar verschillende projecten.”

Brussel speelt leentjebuur bij Antwerpen

Brussel kent al jarenlang een hoge populatie van NEET-jongeren. In 2014 waren ze goed voor zo’n 15 procent van het totale aantal jongeren. Onder meer om die doelgroep beter te begeleiden naar een passende opleiding, stageplaats of werk, sloegen de VDAB en de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris vorig jaar de handen in elkaar. Opmerkelijk is dat deze jongeren ‘vindplaatsgericht’ worden opgespoord. Populaire vindplaatsen zijn alle plaatsen waar jongeren graag rondhangen: stations, sportpleintjes, jeugd- en buurthuizen, …

In Antwerpen hebben de VDAB, de Stad en het OCMW al een lange traditie van samenwerking in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. En mét succes, zo blijkt: sinds 2014 werden daar maar liefst 207 voortrajecten opgestart voor kwetsbare personen. Daarnaast bestaat er WerkInleving voor Jongeren! (WIJ!), waarbij 649 ongekwalificeerde jongeren een sterke begeleiding krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is