In een zomerschool krijgen kinderen en jongeren gedurende minimaal 10 dagen in juli of augustus een lesaanbod op maat om leerachterstand te voorkomen of te verhelpen, in combinatie met spel, cultuur en sport. Deelname is vrijwillig en kosteloos. De Vlaamse Regering besloot om de zomerscholen structureel een plaats te geven in het onderwijsaanbod, omdat het systeem ook los van de coronacontext waardevol is, zeker voor de meest kwetsbare leerlingen. Leerkrachten stellen in september bijvoorbeeld vaak leerverlies vast bij leerlingen die een hele zomer lang geen Nederlands spreken. 

45 euro per kind per dag

Scholen en lokale besturen kunnen een zomerschool-project indienen. Het decreet laat toe dat ze lang op voorhand kunnen plannen, vrijwilligers zoeken, contacten leggen met partners, afspraken maken voor meerdere jaren … Een school of een lokaal bestuur kan sowieso rekenen op 45 euro per leerling per dag en zelfs meer als een lokaal bestuur de regierol voor verschillende zomerscholen opneemt.

Ook voor Oekraïense kinderen

“We gaan ook goede dingen overhouden aan de coronacrisis”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Zomerscholen zijn élk jaar waardevol, pandemie of geen pandemie. Ze kunnen namelijk voorkomen dat de meest kwetsbare kinderen in september met een achterstand beginnen aan het nieuwe schooljaar. Het project is ook waardevol voor de Oekraïense vluchtelingenkinderen in ons land.”