Jan Jambon wil elke Vlaming minstens één keer prikken voor de zomer

Door Jan Jambon op 13 januari 2021, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Coronacrisis
Jan Jambon op persconferentie 13 januari

“Als de farmaceutische bedrijven voldoende vaccins blijven leveren, zullen we elke Vlamingen die dat wenst voor de zomer minstens één prik kunnen geven.” Vlaams minister-president Jan Jambon lichtte woensdag de vaccinatiecampagne van de Vlaamse Regering toe. Enerzijds bood hij perspectief, anderzijds benadrukte Jambon andermaal dat de strijd allesbehalve gestreden is.

Minister-president Jambon noemt de start van het jaar “hoopvol”. “Er komen almaar meer positieve geluiden van het vaccinatiefront. België krijgt meer Pfizer-BioNtech-vaccins dan gedacht en vanaf volgende week doet het Moderna-vaccin zijn intrede. De snelheid waarmee wetenschappers de vaccins hebben ontwikkeld, is fenomenaal.”

Licht aan het einde van de tunnel

De Vlaamse Regering mikt met haar vaccinatiecampagne op de zomervakantie. “Als de farmaceutische bedrijven voldoende vaccins blijven leveren, zullen we elke Vlamingen die dat wenst voor de zomer minstens één prik kunnen geven. Er is licht aan het einde van de tunnel.”

Grootste medische operatie ooit

Maar dat betekent niet dat de strijd gestreden is, zei Jan Jambon. “De strenge maatregelen zullen we nog een tijd moeten aanhouden, om die vermaledijde derde golf te vermijden. En daarbovenop wacht ons de komende maanden een logistieke operatie om U tegen te zeggen. Dit is werkelijk de grootste medische operatie die Vlaanderen – en eigenlijk de hele wereld – op het getouw zet.”

70 procent gevaccineerde Vlamingen

Om de transparantie rond de vaccinatiecampagne te waarborgen, stelt de Vlaamse Regering de vaccinatieteller op. Die is te raadplegen op www.laatjevaccineren.be. “De teller zal ons aanmoedigen om verder te doen, op weg naar die drempel van minstens 70 procent gevaccineerde Vlamingen. Als we die drempel bereiken, is de échte vrijheid nabij.”

Samen voor een gezond Vlaanderen

Jan Jambon roept de Vlamingen op om, met de vaccinatie in het vooruitzicht, het coronakeurslijf nog niet af te gooien. “We zijn nu pas half januari, de zomer is nog ver af. Het zullen dus nog vijf moeilijke, lange maanden worden. Laten we samen blijven gaan voor een gezond Vlaanderen.”

Bekijk de persconferentie op YouTube.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is