Goed opgeleide, gemotiveerde en goedbetaalde zorgverstrekkers

Een aantal onderdelen van het VIA6-akkoord waren eind vorig jaar al vastgelegd. Zo kunnen personeelsleden in de Vlaamse woonzorgcentra vanaf deze maand gemiddeld van een loonsverhoging van 6 procent genieten. Het pakket dat er nu bovenop komt, gaat vooral over extra personeel, dat moet zorgen voor meer kwaliteit en een gevoelige verlaging van de werkdruk.

  • Zo maakt de Vlaamse Regering 562 miljoen euro extra vrij om 10.000 bijkomende voltijdse personeelsleden in de zorg en de welzijnsbranche aan te werven.
  • Daarnaast zijn er bijkomende investeringen van 163 miljoen euro in digitalisering, vorming en opleiding, goed voor 3.716 extra voltijdse medewerkers.  

“Als de pandemie dan toch iéts positief heeft bijgebracht, dan is het wel de aanscherping van het besef hoe belangrijk het is om voldoende goed opgeleide, goed gemotiveerde én goed betaalde zorgverstrekkers te hebben”, zegt Jambon.

1,1 miljard euro in kader van Vlaamse Veerkracht

In totaal gaat het over een jaarlijkse investering van 1,1 miljard euro voor een structurele opwaardering van de Vlaamse- en welzijnssector. Daarmee wordt ruimte gecreëerd voor 13.716 extra voltijdse personeelsleden. “We doen die investering graag, en we hadden het ook beloofd in het kader van ons relanceplan Vlaamse Veerkracht.”

Goedeweekakkoord

Goedeweekakkoord

“Samen met mijn collega’s van de Vlaamse Regering ben ik fier op dit VIA6-akkoord, dat we voortaan beter het ‘Goedeweekakkoord’ gaan noemen. U weet vermoedelijk nog hoe de Goede Week afliep: met de verrijzenis. De verpleegkundigen, artsen en alle andere zorgverleners helpen ons om straks terug op te staan, terug te gaan volop leven, een beetje te verrijzen dus”, besluit Jambon tevreden.