Jan Jambon over de woonbonus: “Niemand zal dubbelop betalen”

Door Jan Jambon op 7 oktober 2019, over deze onderwerpen: Woonbonus, Confederalisme
Jan Jambon

Niemand die een woning koopt, zal verhoogde registratierechten moeten betalen en tegelijk de woonbonus missen. Dat verzekerde Vlaams minister-president Jan Jambon in de Zevende Dag. “We gaan de afschaffing van de woonbonus zo modelleren dat niemand tussen de mazen van het net valt”, zei Jambon.

De moed om recht te zetten

Minister-president Jambon legde uit waarom de woonbonus wordt afgeschaft. “Elke specialist zegt dat de woonbonus een pervers effect heeft en de woningprijzen enkel doet stijgen. Als je merkt dat een maatregel een ongewenst effect heeft, moet je de moed hebben om dat recht te zetten”, gaf Jan Jambon aan.

De afschaffing van de woonbonus is onderdeel van het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse Regering. In ruil zullen de registratierechten dalen van zeven naar zes procent. 

Jan Jambon sprak nog over zijn regeerverklaring, over de federale regeringsonderhandelingen en over het Confederalisme Willen we iets structureel veranderen, dan moeten we de structuren veranderen. Confederalisme is de structurele verandering die dit land nodig heeft. Confederalisme heeft als uitgangspunt dat Vlaanderen en Wallonië eigenaar zijn van alle bevoegdheden. Ze oefenen die zelf uit maar kunnen ook samen beslissen om sommige bevoegdheden samen te beheren op het confederale niveau, in hun beider belang. Zo wordt de logica volledig omgedraaid. In plaats van bevoegdheden over te dragen van het federale niveau naar Vlaanderen en Wallonië, kunnen bevoegdheden worden overgedragen naar het confederale niveau. Gedwongen samenwerking wordt vervangen door vrijwillige samenwerking. Moeten wordt willen. Afbreken van bovenaf wordt opbouwen van onderuit. Confederalisme is dus samen beslissen wat we samen willen doen.Hoe de N-VA het confederalisme concreet vorm wil geven, leest u in de definitieve tekst van het VVV-congres. confederalisme als oplossing voor België. Bekijk hier het volledige gesprek (beschikbaar tot 5 november 2019).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is