Jan Jambon: “Indijken van coronavirus prioritair”

Jan Jambon

“Wij beseffen heel goed dat de ingrepen fors zijn, maar ze zijn nodig. Wij hebben de maatregelen gevolgd die de wetenschappers voorgesteld hebben om het coronavirus in te dijken. Zo hoort het ook.” Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, namen de eerste minister, bevoegde ministers en minister-presidenten van de deelstaten maatregelen. Vlaams minister-president Jan Jambon verduidelijkt in De Ochtend de doortastende en onderbouwde maatregelen.

Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken, zijn verregaande maatregelen nodig. “Met dat doel voor ogen hebben wetenschappers een hele reeks maatregelen voorgesteld en die hebben we gevolgd. Dat lijkt me ook zo te horen”, vindt Jan Jambon.

Lessen opgeschort, scholen open  

Scholen schorten de lessen op, maar voorzien kinderopvang voor gezinnen zonder opvangoplossingen. Jambon wijst erop dat bijvoorbeeld personeel in gezondheidszorg niet thuis gehouden mag worden omdat ze op hun kinderen moeten letten. Ook grootouders moeten de kinderen niet opvangen, aangezien zij net de kwetsbare doelgroep zijn. Universiteiten en hogescholen doen een beroep op afstandsonderwijs, bijvoorbeeld online. Jambon vindt de insteek van de wetenschappers zinvol en te verantwoorden: “We hebben de bekommernissen van de wetenschappers kunnen verzoenen met de bekommernissen van de ouders.”

Economische impact

Verschillende sectoren zullen impact ondervinden van de maatregelen. Zo zullen horecazaken, onder andere discotheken, cafés en restaurants gesloten blijven. Winkels blijven de hele week open maar moeten sluiten in het weekend. Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. De Vlaamse Regering werkt de komende dagen aan ondersteuning voor de getroffen sectoren. Ook hier is het indijken van het virus prioritair: “Als het virus wild om zich heen blijft slaan en zich nog verspreidt, zal de economische schade nog veel groter zijn.”

Continu gemonitord

Momenteel lopen de maatregelen tot het begin van de paasvakantie. “Er zal continu bekeken worden hoe de verspreiding van het virus zich hier in ons land verhoudt. Indien nodig sturen we bij”, vertelt Jambon.

Beluister Jan Jambon in De Ochtend

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is