Jan Jambon in Terzake: “Zaventem weer concurrentieel door meer efficiënte veiligheidscontroles”

Door Jan Jambon op 3 mei 2016, over deze onderwerpen: Luchtvaart, Syrië, Veiligheid, Politie
Jan Jambon

Vanaf vandaag gelden in Zaventem versoepelde veiligheidsmaatregelen. Die komen er na een akkoord van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon met de politievakbonden. Voortaan worden de systematische veiligheidscontroles aan de ingang van de vertrekhal vervangen door selectieve controles. Let wel: die zogenoemde prescreenings nemen niet de plaats in van de standaardscreening waaraan iedere passagier aan de douane wordt onderworpen, benadrukt de minister. Maar ze moeten de lange wachtrijen wel zienderogen doen slinken.

“Die voorafgaande controles gebeuren door goed opgeleide politiemensen, niet door bewakingspersoneel”, stelt minister Jambon. “De politiediensten baseren hun selectie op verdachte gedragingen en verdachte reisinformatie.” Om die selectie naar behoren uit te voeren, kijken de politiediensten niet enkel naar verdachte signalen zoals zenuwachtigheid, maar ook naar de reisroutes van passagiers. “Wie naar Syrië wil reizen, neemt vaak het vliegtuig naar Turkije om daar de grens over te steken”, aldus Jambon. Ook de gegevens uit de Europese passagiersdatabank (PNR) nemen de politiediensten daarbij mee in rekening.

Luchthaven opnieuw operationeel

Minister Jambon maakt zich sterk dat deze oplossing de beste is voor Zaventem. “Onze luchthaven heeft meegemaakt wat geen enkele andere luchthaven wil meemaken. Brussels Airport maakte enkele moeilijke maanden door, maar draait sinds kort terug op tachtig procent van haar capaciteit. We zijn erin geslaagd om de luchthaven weer concurrentieel te maken en tegelijk een hoog veiligheidsniveau te garanderen. Ik roep iedereen dan ook op om opnieuw via Zaventem te reizen.”  

Bekijk hier het volledige interview met minister Jambon (04:01)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is